Predstavnici Vatikana, sekretar Svete stolice za odnose sa državama Dominik Mamberti i ambasador Svete stolice u Beogradu Orlando Antonini posetili su Suboticu, gde su sa rukovodstvom grada i predstavnicima Subotičke biskupije razgovarali o konkretizaciji duže pripremanog sporazuma o saradnji Srbije i Vatikana u oblasti visokog obrazovanja.

Prethodno su u Beogradu ministri spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i Dominik Mamberti potpisali taj sporazum.

S obzirom na to da je Subotica grad u kojem svoje sedište ima najbrojnija katolička biskupija u Srbiji, pomenuti sporazum moći će da se primenjuje upravo ovde, istaknuto je na sastanku. Pošto se sporazum počne primenjivati u praksi, i Srbija prizna diplome o višoj stručnoj spremi sveštenika i vernika koji su studirali u inostranstvu, subotički Teološko-katehetski institut će dobiti viši akademski nivo i status fakulteta. Do sada ovaj Institut nije imao nikakvih akreditacija ni pravo da daje diplome koje se priznaju u Srbiji, te studenti nisu mogli nastaviti postdiplomske studije na drugim fakultetima.

Takođe, opcija je da se u saradnji sa Učiteljskim fakultetom na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici otvori smer za studije za katoličke veroučitelje. Time bi se katoličkim veroučiteljima obezbedilo adekvatno akademsko obrazovanje, a Katolička crkva u Srbiji bi bila uključena u akademski život.

Na Sporazumu o saradnju u oblasti visokog obrazovanja se radi nekoliko godina, a jedan od aneksa sporazuma odnosi se i na nostrifikaciju viših akademskih diploma sveštenika koji su studirali u inostranstvu – pre svega Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji i Austriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari