Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić razgovarao je juče u Izmiru sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem, predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Harisom Silajdžićem i bivšim turskim predsednikom Sulejmanom Demirelom o situaciji u BiH, Srbiji i na Kosovu.

Kako je prenela agencija Hina, Filip Vujanović je Mesiću kazao da Crna Gora želi da ubrza ulazak u evroatlantske integracije i da se nada da će u tome imati podršku Hrvatske, precizirajući da Podgorica namerava do kraja godine da aplicira za članstvo u Evropskoj unijii. Na sastanku predsednika Hrvatske sa Harisom Silajdžićem, izražena je obostrana snažna podrška celovitosti BiH, u kojoj su sva tri naroda konstitutivna na celoj teritoriji.

– Složili smo se da treba zaustaviti bilo kakvu mogućnost da Republika Srpska stvara državu u državi i da BiH mora da profunkcioniše kao svaka dobro pravno organizovana država – rekao je Mesić.

Govoreći o Kosovu Demirel i Mesić su se složili da Beograd i Priština moraju da se prilagode „novoj realnosti“, koja je nastala pošto je Kosovo proglasilo samostalnost. Na pitanje kakvu odluku očekuje od Međunarodnog suda pravde po tužbi Hrvatske protiv Srbije, Mesić je rekao da „kakvu god odluku Sud donese, ona će biti samo savetodavna“.

Solana i Ren pripremili strategiju

Sarajevo – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana i komesar za proširenje Oli Ren pripremili su zajednički tekst „nove strategije EU u BiH“. Kako piše Dnevni avaz, reč je o dokumentu kojim se ističe odlučnost EU „da sredi stanje u BiH“, a prema predlogu Solane i Rena visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak bio bi jedina osoba s kojom će EU razgovarati. Lajčak bi kao specijalni predstavnik EU bio i prvi čovek Ureda Evropske komisije u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari