– Ako Međunarodni sud pravde potvrdi da je Kosovo imalo pravo na secesiju, ono se, po analogiji, može tumačiti i kao pravo Vojvodine jer su KiM i Vojvodina imali isti ustavni položaj i u SFRJ i u SRJ, odnosno u Srbiji – upozorio je poverenik SNS za srednji Banat Goran Knežević.


On smatra da je prebacivanje akcenta sa političkog na pravni teren u borbi za Kosovo mač sa dve oštrice. Ako bi MSP odlučio da je proglašenje nezavisnosti protivno međunarodnom pravu, bila bi to velika pobeda Srbije i osnova za obnovu državnih prerogativa na KiM, ali ukoliko sud konstatuje da je Kosovo moglo legalno da stekne nezavisnost, ili ostavi mogućnost takvog tumačenja, onda Srbiji preti opasnost da jednog dana, u uslovima nepovoljnih međunarodnih okolnosti, ostane i bez Vojvodine – rekao je Knežević za Danas.

Knežević je i kao član Demokratske stranke, pre prelaska u SNS, žestoko kritikovao usvajanje statuta pokrajine, izjavljujući da je reč o secesionističkom činu kojim je udaren temelj budućoj državnosti Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari