Srbija i Britanija u Velikom ratu i sto godina kasnije

Ostavite komentar


  1. Autor je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu – Autor je na ročištu za rehabiliotaciju generala Dragoljuba Mihailovića u I osnovnom Sudu u Beogradu izjavio da on „kao profesor istorije, ne zna ni za jednu bitku partizana protiv Nemaca tokom II svetskog rata“.

  2. Ne dozvolimo da nam sole pamet!
    Engleska je UVEK bila protiv Srbije i sve sto su nam dali kao pomoc u Prvom svetskom ratu su naplatili, do poslednje PERTLE!!
    Engleska NIKADA nije bila niti ce biti prijatelj Srbije…
    I nemoj da nam prodaju muda za bubrege!

  3. Јако лепо. Увек сам веровао да већих пријатеља од Енглеза, Срби немају. Што нас ту и тамо бомбардују и у свакој прилици саплићу, па Боже мој, шта је то према толиком и таквом пријатељству; 180 година, бре! . Све што су нам, кроз историју, радили и урадили, било је само за наше добро, јер га, иначе, не би радили пријатељима, јел’тако?. А, примају и наше ђачиће, да их науче енглеском језику и англо-саксонским манирима, па да оваквих, лепих, чланака буде и кад будемо славили 280 година дружења. Кад смо, већ, код енглеског језика, питао бих аутора како се ‘по енглески’ каже ‘шлихтање’. Имам утисак да зна.

  4. Gde bi sada bili da smo ostali prijatelji sa tom mocnom drzavom?Zamislite samo,ali nasi neobrazovani,ne umni i nezahvalni vlastodrsci su nas poveli u propast i nestajanje. Mi smo nezahvalan narod i rasplata dolazi dal’ od Boga ili prirode svejedno. Treba nam covek koji bi nas pomirio sa Velikom Britanijom,za bolji zivot dece i onih koji tek treba da se pojave na ovaj svet. Rode zaobilaze nas danas razmislite malo.

  5. Cudno da professor istorije i anglofil Markovic ne zna da je u “nepostojecoj” bitki na Sutjesci poginuo vodja britanske Vojne misije pri Vrhovnom stabu kapetan Stjuar, a ranjen Bil Dikin, clan misje. To sto je on na procesu za rehabilitaciju Draze izjavio da ne zna ni za jednu bitku, koji su partizani vodili protiv Nemaca, ravno je tvrdnji da se Holokaust nije desio ili vervanju fantasta da zemlja nije okrugla, vec ravna ploca. Inace, kao veliki britanski poklonik, trebalo bi da zna da se u Britaniji za laganje i lazno svedocenje na sudu ide u zatvor i nema sile koja bi ga toga spasila, jer je sudstvo u toj zemlji nezavisno.

  6. Ovaj tekst je pristrasan i netacan na toliko nivoa. Govorimo o zemlji koja njje htela da nam pomogne u I sv.ratu, organizovala 27.mart pred II, a onda jos i bila najsnazniji saveznik SAD u bombardovanju 1999. Sa njima je trebalo davno prekinuti dipl.odnose…

    1. Nikako da nam zaraste ta teška rana zvana 27. mart, nastala u glavama srpske desničarske elite posle dolaska Slobodana Miloševića i ostalih neofašista na vlast. Njima nikako nije jasno da su, sa Englezima ili bez njih, u Srbiji uvek postojale demokratske, antifašističke snage. Ove u Vojsci Kraljevine Jugoslavije na čelu sa generalom Simovićem su nam obraz spasile. Engleska je uvek gledala svoje interese (ima li neko ko to ne radi?), ali je i veran prijatelj . Do krajnjih granica je pomagala kolaboracionističkog generala Mihailovića, a onda, kada se došlo u fazu koju istorija ne oprašta, podršku su dali iskrenim borcima protiv fašizma. Bili su nam prijatelji 50 godina dok nismo prešli na mračnu stranu gde oni nisu mogli da nas prate. Ako se neko nadao da srpska desničarska elita može nekažnjeno etnički da čisti po Jugoslaviji onda je jako glup. Tu ne pomaže ni prijateljstvo sa Velikom Britanijom. Mi treba da počnemo sa razbijanjem mitova od Save Nemanjića i da završimo sa Ratkom Mladićem, a za to nam ne treba niko. Potrebno je samo da nam proradi savest koju velika većina istoričara nema.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.