Srbija ima 11.500 mesta u zatvorima, direktor Uprave tvrdi da su ispunjeni svi standardi EU 1Foto FoNet Branko Vučković

Srbija raspolaže sa više od 11.500 mesta za smeštaj lica lišenih slobode čime su u potpunosti zadovoljeni svi standardi Evropske unije, kazao je Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Carević je u saopštenju Uprave, naglasio da se Srbija po prvi put ne nalazi među zemljama koje imaju problem smeštaja u zatvorima, zahvaljujući brojnim projektima izgradnje i rekonstrukcije od 2012. godine.

Obraćajući se povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, direktor Uprave je istakao da su oni podjednako posvećeni poboljšanju prava lica lišenih slobode i poboljšanju materijalnih uslova u kazneno-popravnim ustanovama.

Carević je naglasio da su povodom obeležavanja Dana ljudskih prava, osuđenici Okružnog zatvora u Zaječaru, koji su prošli obuku u pekarstvu, pripremili, u saradnji sa Crvenim krstom, humanitarni obrok za đake Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ u Zaječaru i Ustanovu za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Oblutak“.

Humanitarni obrok će, kako su dodali, biti isporučen i Narodnoj kuhinji u Zaječaru povodom proslave slave Svetog Nikole.

Iz uprave su podsetili da je u Okružnom zatvoru u Zaječaru tokom ove godine 21 osuđeno lice steklo sertifikate za pekare u kojima nije navedeno da su stečeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla eventualna stigmatizacija po njihovom povratku u zajednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari