U Kragujevcu otvoren novi Kazneno-popravni zavod: Imaće 11 šetališta, koštao je 30 miliona evra (FOTO) 1Foto: P. T. P.

Ministarka pravde Maja Popović danas je, tačno u podne, otvorila novi Kazneno-popravni zavod u Kragujevcu. Otvaranju novog zatvora prisustvovali su i Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, i Tomaš Boček, viceguverner Razvojne banke Saveta Evrope.

Prema informacijama koje su dobili novinari, novi Kazneno-popravni zavod u Kragujevcu spada u red najsigurnijih zatvora u Srbiji, zatvorenog je tipa, kapaciteta za 500 osoba.

Kompleks se sastoji od 11 objekata, ukupne površine 22.000 kvadrata. Centralni zatvorski objekat se prostire na 12.700 kvadrata.

U Kragujevcu otvoren novi Kazneno-popravni zavod: Imaće 11 šetališta, koštao je 30 miliona evra (FOTO) 2
Foto: P. T. P.

Zavod ima 265 soba, uključujući sobe za osobe sa invaliditetom, bolničke sobe i samice u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila.

Novi Kazneno-popravni zavod u kragujevačkom naselju Petrovac u Solinskoj ulici ima najviši stepen obezbeđenja i opremljen je posebnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu se nalaze KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres.

Ceo kompleks je pokriven sa više stotina kamera za video nadzor i termovizijskim kamerama najnovije generacije. Kompleks je ograđen jednim redom ograde i ogradnim zidom sa tri karaule.

Zatvor je građen dve godine u skladu sa standardima Evropskih zatvorskih pravila i, po tvrdnji nadležnih, može da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije.

Novi Zavod ima izdvojeni objekat za posete, a u centralnoj zgradi se nalazi medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve (sa ultrazvukom i stomatološkom ordinacijom), sportski blok sa terenom za košarku i teretanom, kao i blok za edukacije sa radionicama za upošljavanje osuđenih lica.

Kompleks poseduje 11 šetališta. Obroci za njih će biti pripremani u modernoj kuhinji i pekari.

Navedene radionice i obuka osuđenih lica su Upravi za izvršenje krivičnih sankcija izuzetno bitne kako bi se kroz više programa nastavila sa stručnim osposobljavanjem osuđenih lica s ciljem njihovog lakšeg zapošljavanja po isteku zatvorske kazne, navodi se u saopštenju za medije.

Vrednost izgradnje i opremanja je 30 miliona evra, od čega je Razvojna banka Saveta Evrope kreditirala 17 miliona evra, a Republika Srbija sufinansira sa 13 miliona evra koji se odnose i na opremanje objekata.

U Kragujevcu otvoren novi Kazneno-popravni zavod: Imaće 11 šetališta, koštao je 30 miliona evra (FOTO) 7
Foto: P. T. P.

Sobe za smeštaj lica su opremljene nameštajem interno proizvedenim u KPZ u Nišu, Požarevcu (Zabeli), Sremskoj Mitrovici, KPZ za maloletnike u Valjevu i KPZ za žene u Požarevcu, čime su ostvarene milionske uštede u budžetu Republike Srbije jer su na izradi nameštaja bila angažovana osuđena lica i štićenici koji su prošli obuku u navedenim ustanovama za ove poslove (obrada pločastog materijala, varioci, krojači…).

KPZ u Kragujevcu će imati 270 zaposlenih, od čega će novoprimljenih biti 138 pripadnika Službe za obezbeđenje, čiji prijem je sada u toku.

Inače, za današnje svečano otvaranje novog zatvora u kragujevačkom naselju Petrovac, poziv za akreditovanje stigao je samo određenim medijima među kojima nije bila i redakcija Danasa.

*Naknadnom proverom ustanovljeno je da je poziv za otvaranje KPZ u Kragujevcu stigao 10. novembra na mejl redakcije Danasa. Poziv je završio u neželjenoj pošti, zbog čega nije prosleđen našem dopisniku iz Kragujevca. Zbog ovog nenamernog propusta izvinjavamo se Ministarstvu pravde, Upravi za izvršavanje krivičnih sankcija i našim čitaocima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari