“Srbija je samostalna i vojno neutralna zbog mudrog vođenja na čelu sa predsednikom Vučićem”: Nikola Selaković na obeležavanju godišnjice Čegarske bitke 1Foto. Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

Kod spomenika vojvodi Stevanu Sinđeliću na brdu Čegar kod Niša parastosom i polaganjem venaca obeležena 214. godišnjica Čegarske bitke.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković najavio je da će država zajedno sa Gradom Nišom obnoviti ovaj spomenik.

“Čegar je bio i uvek će biti večiti putokaz našim pokolenjima i ovo spomen obeležje zaslužuje mnogo više pažnje i veću brigu. Preuzimam obavezu u ime države Srbije da se spomenik legendarnim junacima, koji je nagrizlo vreme, obnovi kako bi zasijao istim sjajem kojim sijaju vojvoda Stevan Sinđelić i njegovi pali čegarski junaci”, rekao je Selaković.

On je rekao da je poraz na Čegru naučio srpski narod kako treba da se bori za slobodu i otadžbinu, i koliko je jedinstvo važno.

„Danas stojimo ovde na srpskoj zemlji, slobodnoj, samostalnoj i nezavisnoj, koja ima rukovodstvo koje vodi politiku jedinstva i mira, što je danas, u čitavoj Evropi, prava retkost“, istakao je Selaković.

On je kazao da je Srbija zemlja koja “samostalno odlučuje kojim će putem da ide, koja je vojno neutralna i tu svoju vojnu neutralnost čuva”, a da je “sve to zahvaljujući mudrom vođstvu predsednika Vučića”.

On je kazao da država danas pažljivo odmerava svaki svoj potez, imajući pred sobom vrlo jasan zadatak- da “sačuva svoju slobodu”.

„Čuvati samostalnost i nezavisnost Srbije, znači sačuvati i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao našu kolevku i kao smisao naše borbe i našeg postojanja vekovima unazad“, kazao je on.

Ceremoniji su između ostalog prisustvovali potomci Stevana Sinđelića, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predsednik Skupštine grada Boban Džunić, episkop niški Arsenije, kao i predstavnici niških opština i više udruženja iz Srbije.

Čegarska bitka, koja se dogodila 1809. godine, važi za jednu od najznačajnijih u Prvom srpskom ustanku protiv Turaka i najtragičnijih u istoriji Srbije.

U njoj je izginulo svih tri hiljade srpskih vojnika, kao i šest hiljada Turaka, nakon što je vojvoda Stevan Sinđelić, uvidevši da je poraz Srba protiv nadmoćnije turske vojske neminovan, pucao u barutanu i digao brdo Čegar u vazduh.

Posle bitke, turski zapovednik Niša Huršid paša naredio je da se „u znak odmazde i zastrašivanja“, od srpskih glava sagradi jedinstven spomenik na svetu, Ćele kula, u koju su uzidane 952 lobanje srpskih vojnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari