Srbija u programu univerzitetske razmene CEEPUS 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ugovor o sprovođenju Srednjoevropskog programa univerzitetske razmene (CEEPUS IV) potpisan je danas u Varšavi, a Srbija će biti jedna od 15 zemalja Centralne Evrope koja će putem ovog programa omogućiti studentima i profesorima visokoškolskih ustanova da učestvuju u akademskoj mobilnosti.

U ime Vlade Srbije sporazum je potpisala državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Dukić MIjatović je istakla da država ovim nastavlja da stvara uslove za unapređivanje međunarodne akademske saradnje sa zemljama centralne i južne Evrope.

„U periodu od akademske 2017/18. do akademske 2022/23. godine, ukupno 1219 studenata je učestvovalo u programima studentske razmene sa ciljem sticanja ESPB bodova, ali i u akademskim razmenama radi sprovođenja istraživanja i pisanja master ili doktorske teze, dok je čak 1837 profesora učestvovalo u programima mobilnosti nastavnog osoblja. Istovremeno, broj inostranih predavača i studenata koji su u istom periodu kroz CEEPUS program realizovali svoju mobilnost na visokoškolskim ustanovama Republike Srbije iznosi 1531“, rekla je državna sekretarka.

Na ceremoniji potpisivanja ugovora, koja je protekla i u znaku obeležavanja tridesetogodišnjice CEEPUS-a, svečano je uručena Ministarska nagrada mreži Fostering sustainable partnership between academia and industry in improving applicability of logistics thinking (FINALIST), kojom koordinira Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i predvodi je prof. dr Marinko Maslarić.

Ovo je najprestižnije priznanje u CEEPUS programu, koje se jednom godišnje dodeljuje mreži s najvećim uspehom u realizaciji aktivnosti planiranih prilikom podnošenja prijave.

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) je srednjoevropski program univerzitetske razmene koji pruža mogućnost studentima i profesorima visokoškolskih ustanova da učestvuju u akademskoj mobilnosti.

Osnovni cilj ovog programa je unapređenje obrazovanja na visokoškolskim institucijama zemalja članica programa. CEEPUS omogućava razmene u vidu kreditne mobilnosti (mobilnost sa ciljem sticanja ESPB bodova), istraživačkih boravaka, realizacije predavačkih aktivnosti, kao i tzv. letnjih škola.

Države članice CEEPUS -a su: Austrija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Makedonija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Srbija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Češka. Program je osnovan 1994. godine, a Srbija mu je pristupila 2005. godine, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari