Srbija u svetskom vrhu po višku smrtnosti tokom pandemije 1foto . EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Srbija je na četvrtom mestu u svetu po višku smrtnosti tokom pandemije, pokazala je analiza Ekonomista.

Višak smrtnosti predstavlja razliku između broja osoba koje su preminule u određenom periodu i onog broja koji bi se očekivao u tom istom vremenskom intervalu u nepandemijskim okolnostima.

Ekonomist prenosi da je u Srbiji od početka pandemije pa do kraja avgusta ove godine višak smrtnosti u Srbiji bio 464 umrlih na 100.000.

Veći prekomerni broj preminulih imaju Severna Makedonija (519), Bugarska (527) i Peru (593).

Takođe u Srbiji postoji jedna od najvećih razlika između prekomernog broja preminulih i zvanično prijavljenog broja preminulih od kovida 19. U ovoj godini, prema analizi Ekonomista, ta razlika je bila najizraženija krajem aprila ove godine.

Tada je zvanično prijavljeno 3,6 smrti od kovida 19 na 100.000 stanovnika, dok je višak smrtnosti prema proceni Ekonomista iznosio 14,9 na 100.000.

Ovako velike razlike u Evropi postoje još u Albaniji i pojedinim državama bivšeg Sovjetskog Saveza. Na drugoj strani u državama centralne i zapadne Evrope višak smrtnosti uglavnom se poklapa sa zvaničnim brojem preminulih od kovida 19.

Podsetimo, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kazao je juče da „objektivno na svakih deset minuta imamo smrtni slučaj povezan sa epidemijom“, dok zvanični podaci o preminulima od kovida 19 govore da na svakih 27 minuta jedna osoba umre od kovida 19.

Prema podacima za 2020, koje je objavio Republički zavod za statistiku, u Srbiji je od kovida 19 umrlo 10.356 osoba. Kako je Danas pisao, moguće je da je ovaj broj zapravo i veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari