Pre mnogo godina kada bih polazio na neki ispit na fa kultetu majka bi me pratila do vrata, pa kada bih izašao, za mnom bi prosula bokal vode jer je bila ubeđena da će mi to pomoći da položim ispit i da će mi sve „teći kao voda“! To starinsko verovanje se ponegde zadržalo i danas i neodoljivo me asociralo na ispraćaj naše muške i ženske reprezentacije na 38. Šahovsku Olimpijadu u Drezdenu!

Prošlog utorka u prostorijama Šahovskog Saveza Srbije napravljen je mali sastanak na kome su reprezentativcima poželeli srećan put „Good luck!“ ali nije ni bilo reči o tome da pripreme za najvažnije takmičenje nisu bile organizovane na način kako to zahteva jedna Olimpijada.

U “stara, dobra vremena“ Šahovski Savez Jugoslavije je posebnom odlukom osnovao „Centar za unapređenje šaha“ u kome su bili angažovani stručnjaci koji su pratili sva zbivanja u svetu .Naročita pažnja je bila posvećena novitetima u šahovskoj teoriji i o tome su svi reprezentativci bili obaveštavani putem mesečnog biltena. Pred neki važniji susret zakazivane su kolektivne pripreme od nekoliko dana i na njima se diskutovale najkritičnije varijante.Naročitu korist od tih kolektivnih analiza su imale šahistkinje koje su pažljivo pratile sve što se govori i kasnije te ideje primenjivale u praksi.

Danas su kompjuteri i Internet poremetili ovaj metod priprema, ali ni malo nisu umanjili značaj okupljanja i kolektivnih analiza. Od neprocenjivog značaja je razmena mišljenja, upoređivanje ideja i upotpunjavanje znanja kroz tuđa iskustva! U tom smislu je bilo vrlo korisno da se na takve kolektivne pripreme pozovu veterani koji su specijalisti za pojedina otvaranja i koji bi znalački govorili o problemima koji se tu javljaju. Jedan od najvećih eksperata za Kraljevu indijsku odbranu je GM Svetozar Gligorić, u Sicilijanskoj odbrani je odavno poznat Matulovićev gambit, a tzv Velimirovićev napad u Sicilijanci (žrtva skakača na d5) privukao je pažnju čak i samog Kasparova koji je svojevremeno tražio kontakte sa Draškom. I opet bi iz ovoga najviše koristi izvukle naše šahistkinje, koje će na Olimpijadi sigurno proći bolje od muškaraca Ovako… izostali su najbolji „potezi“ Saveza,po ko zna koji put pripreme nisu organizovane kako treba, a po rečima Alise Marićpostoje čak i problemi u komunikaciji sa selektorom i Šahovskim savezom Srbije!

Ove godine je povećan broj tabli na ženskoj Olimpijadi pa se umesto na tri igra na 4 table (uz jednu rezervu) i ekipa Srbije igra u sastavu : 1.Alisa Marić2.Nataša Bojković3.Anđelija Stojanovič4.Irina Čoljuškina i 5. Ana Benderać. Kada se izračuna prosečan rejting naših šahistkinja ispada da one dele 9 – 10. mesto među 116 ekipa što nije za potcenjivanje.

Da li ćete biti razočarani ako na kraju ispadne da su iza sebe ostavile preko stotinu ekipa iz celog sveta!? Medalje se danas ne osvajaju tako lako!!

A ne osvaja se lako ni ceo poen protiv prvaka sveta, pa ipak je to uspelo nasoj Alisi! Neka joj to posluži kao inspiracija na ovoj Olimpijadi :

V. Anand – Alisa Marić (Lugano 1988.)

Sicilijanska odbrana u kojoj je Anand žrtvovao pešaka za napad, ali se Alisa hladnoktvno branila i posle 39. poteza dospela u sledeću poziciju :

Na potezu je crna i ona koristi svog slobodnog c-pešaka jer će uvek imati blagovremenu odbranu u slučaju Sf6 i gf6. Zato… napred!…39… c3! 40. Tee1 Dd3 41. Tc3? (lov u mutnom) Tc3 42. Dd8 Kg7 43. Sf6 Sf6 44. ef6 Kh6 45. Df8 Kh5 46. Df7 Tf4 47. Te5 Tf5 48. Dh7 Kg5 49. h4 Kf6 i što rekao pesnik: „Prošla je bura – stišale se strasti”

Anand se ovde predao!

Naša muška reprezentacija je sastavljena uglavnom od mlađih igrača: 1. Ivan Ivanišević(3658) 2. Dragan Šolak (2595) 3.Aleksandar Kovačević(3581) 4. Miloš Perunović(2580) 5. Bojan Vučković(3561) i prema rejtingu se nalazi na 22. mestu od 154 ekipe.Novost je to što je skraćen broj kola,sada ih je 11, pa su onda skraćene i rezerve : umesto dve sada je samo jedna, a takođe i plasman se određuje prema meč- bodovima,a ne više prema ukupno osvojenim poenima.Zabranjeno je sklapanje remija pre tridesetog poteza,a kontumacija se proširila (pored uključenog mobilnog telefona) i na situaciju ako odbijete da se pozdravite sa protivnikom!

Ne treba ni reći da če ceo grad Drezden biti u znaku šaha.Predviđene su razne izložbe, specijalne marke, smotra filmova sa temom šaha,a u gradskoj biblioteci biće promocija knjige “Cugcvang” irskog pisca Ronana Beneta, neka vrsta krimića čija se radnja događa u St.Petersburgu 1914.

Zanimljiva je i ideja organizatora da ovom prilikom okupi i sve prvake sveta koji su još u životu pa je za 23. novembar predviđena “Gala večera svetskih šampiona” gde će se napraviti i specijalna fotografija na kojoj će se zajedno naći Spaski, Karpov i Kasparov. Ovom poslednjem je pozivnica uručena u zatvoru gde je kratko boravio zbog svoje političke aktivnosti!

A šta mislite,da li bi se ovom pozivu odazvao Bobi Fišer(da je još u životu?) Želite li da ovu olimpijadu pratite izbliza? Da pogledate slike,da vidite šta se dešava svakoga dana i ,naravno, da posmatrate partije koje vas interesuju?

Za to nije potrebno da putujete u Drezden!

Dovoljno je da imate program Windows Media Player i da se uključite u sajt : Schach Olympiade Dresden 2008 koji radi 24 časa dnevno! Naravno, komentara će biti na mnogim stranama pa se oćekuje da će ovoga meseca najbrojnija publika na Internetu biti baš ljubptelji šaha!

Oni koji se zanimaju za istoriju šahovskih olimpijada mogu na web-sajtu OlimpBase da pronađu spisak šahista koji su ikada igrali na bilo kojoj od 38 olimpijada ( a 1976. godine ih je istovremeno bilo dve – u Haifi i Tripoliju). Sama ideja o šahovskoj olimpijadi nastala je još 1924. godine kada je u Parizu održavana sportska Olimpijada.No Olimpijski komitet nije prihvatio šah kao disciplinu „jer se među šahistima nalaze i profesionalci. a olimpijske igre se organizuju samo za amatere!!“

Kako to danas zvuči anahrono – skoro da bi se moglo reći da današnje šahovske olimpijade uključuju samo profesionalce … a amatere – ako baš moraju! A svake godine se uključuju i nove države pa je izvor „amatera“ neiscrpan.Ovoga puta,na primer, nastupaju i reprezentacije Arube,Brunej Darusalama,Kineskog Tajpeja,Gabona,Makao,Palau… pa otkud njima profesionalci!?

Drugo pitanje je da li članovi ekipa moraju baš biti iste nacionalnosti kao zemlja koju zastupaju? Ako vam kažemo da u američkoj ekipi (muškoj i ženskoj) nema nijednog Amerikanca onda to može da zvuči u najmanju ruku neobično! Ali posle raspada Sovjetskog saveza njihovi šahisti su se rasulu po celom svetu

Tako su oni na Olimpijadi u Elisti igrali za različite zemlje i osvojili prvih pet mesta u ukupnom plasmanu.Da li će vam izgledati čudno da vam saopštimo kako je jedan klub u nemačkoj „Bundes ligi“ izveo sastav: 1.Geljfand 2.Rubljevski 3.Nepominači 4.Harikrišna Pentala 5. Van Hao 6.Barejev!! Pa bar da su stavili jednog Nemca kao „pelcer“!?

Migracije koje su se desile u celom svetu izmenile su sliku o nacionalnom predstavljanju. I da li je to uopšte bitno? Da li će neko postaviti pitanje da li u ženskoj Olimpijskoj reprezentaciji Crne Gore ima neke šahistkinje koja je Crnogorka? Da li će se jednog dana na šahovskoj Olimpijadi pored ekipe USA (United States of America) pojaviti i nova ekipa USE (United States of Europe)? Pa to je konačno i cilj šahovskog pokreta – svi smo mi jedno!

Gens una sumus!

Ali da se vratimo šahovskim olimpijadama. Većje rečeno da je prva zvanična održana u Londonu 1927. godine.Tada je pobedila Mađarska sa 40 poena, a Jugoslavija je zauzela 9. mesto sa 30 poena. U našoj reprezentaciji je igrao dr.Sadi Kalabar poznat po tome da je uvek igrao daminu indijsku odbranu.U meču sa Argentinom dogodio se najneobičniji slučaj koji je ikada zabeležen :dr Kalabar je na trećoj tabli igrao sa Palauom , ali je malo zakasnio na partiju i čim je seo počeo je da vuče brzo svoje poteze. Naravno izabrao je svoju omiljenu Daminu indijku ali je partija dobila neuobičajeni tok: 1. d4 Sf6 2. c4 e6 3. Sf3 Lb4 4. Ld2 Ke7?? 5. Lb4 Ke7:b4!!!

Nikada viđena pozicija!!

Skupili se igrači i u čudu gledaju otkud crni kralj na b4?

Dr.Kalabar nikada nije hteo da prizna da je pred partiju popio malo škotskog viskija, većje krivio organizatore da su mu pogrešno postavili damu i kralja i da su te dve figure bile toliko slične da ih je on pomešao!

Naravno, Palau je odmah potrčao po sudiju ali se tu zadesio Geza Maroci pa ga je upitao : “Zašto se toliko uzbuđujete, što ne igrate Db3 pa ćete ga brzo matirati?!” – E, jes’… a šta ako mi on pojede damu sa Kb3!?

Šala je šala – a u Drezdenu je zbilja!!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari