"Desilo se kao na velikim filmskim festivalima - pročitali su ime": Srpske naučnice za Danas posle dodele prestižne nagrade u medicini 1Foto: Privatna arhiva

U moru današnjih vesti koje su odavno prevazišle svaku fikciju, uključujući i onu koju imaju satiričari i karikaturisti, promolila se i jedna informacija da su dve srpske naučnice sinoć u Ljubljani dobile najprestižniju nagradu u medicini – „International Medis Awards for Medical Research“, na izuzetno važnom međunarodnom takmičenju za najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope.

Boje svoje države odbranile su svojim naučnim radovima Maja Živković iz Niša, oftalmolog iz Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu i docent na Medicinskom fakultetu u Nišu, i Milena Anđelković iz Kosovske Mitrovice, naučni saradnik na Katedri za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, zaposlena u u medicinskoj laboratoriji KBC Kosovska Mitrovica.

„Nisam očekivala“

Ne krijući sreću zbog neočekivane nagrade na čijoj dodeli nije mogla da prisustvuje „zbog male bebe“, ali je sve vreme bila onlajn, Milena Anđelković kaže za Danas da je njen naučni rad baziran na istraživanju potencijalne uloge toksičnih metala, kadmijuma i olova, u nastanku karcinoma testisa.

Milena Anđelković
Milena Anđelković, Foto: Privatna arhiva

„Nisam mogla sinoć da primim nagradu jer sam nedavno postala mama, ali ju je umesto mene primila moja mentorka Zorica Bulat sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, a ja sam sve to pratila onlajn. Rad je deo moje doktorske disertacije koja je rađena na beogradskom Farmaceutskom fakultetu, na Katedri za toksikologiju. Iz tog doktorata smo publikovali nekoliko radova, ali smo ove godine predali rad i za to takmičenje u medicini i – uspeli“, priča Milena.

Kako dodaje, rad je objavljen u prestižnom časopisu, a studija je dokazala da kod pacijenata sa karcinomom testisa postoji viša koncentracija kadmijuma u krvi nego kod zdravih ispitanika.

„Utvrdili smo da u tumorskim tkivima testisa, takođe, postoji kadmijum“, naglašava ona.

Na pitanje kako se osećala sinoć kada je čula svoje ime na dodeli nagrada, ona otkriva:

„Sinoć sam bila toliko uzbuđena, adrenalin mi je radio kao da sam bila tamo. Bila sam onlajn, suprug oko mene i beba koja vrišti. Čekam kovertu, i stvarno, baš kao što je rekla voditeljka programa, desilo se kao na velikim filmskim festivalima – pročitali su ime „Milena“. Stvarno sam bila presrećna. Iskreno, nismo to ni očekivali. Po prirodi sam mirnija i povučenija osoba, ne volim da se izlažem javnosti, čak sam rad predala na nagovor profesorke ne nadajući se bilo kakvom uspehu. Ušli smo u uži krug, pa stigli do finala. Tada sam rekla:`Sad je ovo ozbiljno`“, priča Milena za Danas.

„Stalno na relaciji Kosovska Mitrovica – Beograd“

Živi u Kosovskoj Mitrovici, a na pitanje da li ima neophodne uslove za rad, kaže:

„Imam uslove. Ali, koncipirali smo čitav doktorat da je studija rađena u Beogradu, a prikazani deo na takmičenju rađen je na Klinici za urologiju UKCS, gde smo skupljali uzorke nekih tri godine. U okviru studije, radili smo pacijente sa karcinomom dojke i prostate. Ali smo u radu prikazali samo pacijente sa karcinomom testisa. Nakon toga je usledila obrada tog materijala u Beogradu, na Farmaceutskom fakultetu, a nešto od analitičkog dela rađeno je i u Kosovskoj Mitrovici gde sam zaposlena, u medicinskoj laboratoriji KBC Kosovska Mitrovica“, objašnjava naša sagovornica i dodaje da je stalno putovala na relaciji Mitrovica – Beograd.

„U međuvremenu, morala sam da idem i na stručno usavršavanje, završila doktorat i na kraju postala mama. Stvarno mi je drago, ja sam iz male sredine. Kada sam upisala fakultet, niko iz moje srednje škole nije upisao Farmacutski u Beogradu. Na prvom predavanju bila sam sa tatom i bratom. Gledajući oko sebe ljude u bundicama, rekla sam sebi: „Joj, gde sam došla?“ Ali to mi je bila motivacija da moram da uspem, u roku sam završila fakultet, dobila nagradu za najboljeg studenta i tako je krenulo“, iskrena je Milena.

Drugu našu dobitnicu Maju Živković zatekli smo na putu ka ljubljanskom aerodromu.

„Krećemo ka aerodromu“

„Baš sada polazimo na aerodrom. Izuzetna mi je čast da sam po drugi put nominovana, a ove godine ušla u finale i osvojila nagradu za najbolji rad zajedno sa svojim celim timom. U pitanju je dugogodišnji rad i velika je čast kada uspeš da pokažeš da mi u Srbiji pratimo svetsku oftalmologiju, odnosno da ne zaostajemo ni u čemu“, priča Živković za Danas dok žuri ljubljanskim ulicama.

Na konstataciju Danasa da se juče čulo na dodeli da je njen rad najbolji u ovom delu Evrope, ona skromno kaže: „Tako je stručni žiri rekao“.

„Čujte, nije lako s obzirom na svakodnevni posao koji radimo u ordinacijama, na klinici, u operacionim salama. Dan nam je rezervisan za pacijente, a noć za nauku. Uvek sam težila inovacijama i volela da ih uvodim u bilo koji deo svoga rada, u salu, tokom dijagnostike ili lečenja bolesti žute mrlje u oku, o čemu je moj rad“.

Na pitanje da li u njenom radu piše da može da se spreči takozvano senilno slepilo usled degeneracije žute mrlje u oku, kaže da „jeste“.

„I dalje, nažalost, koliko god se mi borili, staračka ili senilna degeneracija žute mrlje jeste jedan od vodećih uzroka slepila u svetu. I u pitanju je jedan lek, odnosno za 10, 15 godina imamo lek koji, ne samo da može da spreči slepilo, nego da poboljša vidnu oštrinu kod pacijenata koji boluju od ove bolesti“, objasnila je ona za Danas.

Jaka konkurencija među farmaceutima i lekarima

Podsetimo, sinoć je održana dodela nagrada u Ljubljani. Komisija je pregledala 242 naučnoistraživačka rada, a kriterijume za nominaciju ove godine zadovoljilo je 148 prijava.

Finalisti iz Srbije su bili istraživači iz oblasti farmacije Milena Anđelković, oftamologije Maja Živković i reumatologije Ana Banko, čiji su radovi objavljeni u prestižnim svetskim naučnim časopisima.

Za učešće u 10. International Medis Awards mogli su da se prijave lekari i farmaceuti koji su svoje naučno-istraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama sa takozvanim faktorom uticaja višim od 1.500.

Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se lekari i farmaceuti iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari