“Svaka druga odluka za mene bi bio čist oportunizam”: Žarka Svirčev o razlozima za napuštanje žirija NIN-ove nagrade 1foto: Zorana Mandić/ATAImages

Odluka da se povučem iz žirija je lični gest podrške prethodnoj redakciji NIN-a, koja me je uostalom i pozvala da učestvujem u radu žirija – kaže za Danas Žarka Svirčev, viša naučna saradnica u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, doskora jedna od članova NIN-ovog žirija za roman godine.

Podsetimo, nakon promena u vlasničkoj strukturi, a sa njom i uređivačkom konceptu nedeljnika NIN, čitavo prethodno ureništvo podnelo je ostavku i oformilo novi časopis Radar, a upravo je dodeljivanje NIN-ove nagrade laureatu za prošlu godinu, početkom ove, bio poslednji simbolički gest kojim je obeležena promena u NIN-u.

Zajedno sa starim ureništvom, od učestvovanja u žiriranju za najprestižnije domaće književno priznanje odustalo je i četvoro članova NIN-ovog žirija, kojim je to bio tek drugi mandat. Pored Svirčev to su i Milena Đorđijević, Violeta Stojmenović i Goran Korunović.

Svirčev ističe da bi drugačija odluka za nju samu bila „čist oportunizam“.

– Taj poziv sam prihvatila uvažavajući ne samo nagradu kao takvu, već i, pre svega, rad i delovanje celokupne redakcije i tokom dve godine imali smo besprekornu saradnju. Svaka druga odluka za mene bi bio čist oportunizam.

NIN, na čijem čelu je sada Aleksandar Timofejev, saopštio je danas imena novih članova žirija za NIN-ovu nagradu.

To su: Adrijana Marčetić, Vladimir Gvozden, Aleksandar Jerkov i Mleden Vesković i Tamara Mitrović, iz prethodnog saziva.

NIN je ovom prilikom pozvao izdavače i autore da svoje romane prijavljuju za NIN-ovu nagradu po određenim propozicijama.

Odluka o 71. dobitniku biće saopštena, tradicionalno, sredinom janura naredne godine. Do tada, aktuelni laureat je dobitnik jubilarne, 70. nagrade Stevo Grabovac za roman “Poslije zabave” („Imprimatur“).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari