Srpski đaci nisu diskriminisani

Uslovi upisa učenika romske nacionalnosti u srednje škole predmet kritika na društvenim mrežama

Ostavite komentar


  1. Из овога најпре произилази да су, по критеријуму позитивне дискриминације, руководећа места у Министарству просвете резервисана за лица са озбиљно оштећеним когнитивним способностима и посвађана са елементарном логиком. Поштована госпођо, ученици се на пријемном испиту не надмећу за апстрактних 6-7 000 места „вишка“ (тј. оних које нико неће) него за одређена места у одређеним школама. Дакле, ако ученик Ром и не-Ром као прво на листи жеља ставе место у нпр. медицинској школи и освоје исти број бодова, рецимо помињаних 70, оном првом се на тај број аутоматски додаје још целих 9 (!), чиме се пење за десетак места листи и без проблема истискује не само оног који је такође освојио 70, већ и неког ко је у старту имао 78 (дакле 4 тачна задатка више). Неко од тако потиснутих ученика се дакле неће уписату у ЖЕЉЕНУ школу, него завршити у ко зна којој, иако је био знатно бољи. Политички коректно, а за његову судбину ко мари. Наравно, држава нам тако креира и будуће мрзитеље Рома (оном избаченом, са више бодова, слободно моралишите каda се ви нађете у његовој ситуацији), али и то је добро – створиће се још агенција у којима ће бројни кадрови профила руководитељке ове службе наћи ухлебљење. А нас ће у међувремену превијати, вадити крв, давати нам инекције и терапије неко ко се у школу уписао (и завршио је) као „позитивно дискриминисан“. Не може боље!

  2. Претходни коментар ми обрисасте, па ћу скратити: сви не-ромски (а не само српски) такмаци за места у средњим школама су дискриминисани, јер се Ром који освоји тих 70 бодова и аутоматски добије још 9 пење за бар десетак места на ранг листи и потискује не само оног ко је знањем освојио истих 70, него и све оне који су освојили до 78, 99 (дакле 4-5 тачних задатака више). Када се тако формира листа, јасно је да ће бар један од њих, који остане последњи, отпасти иако је можда освојио већи број бодова. А он се, поштована госпођо, иако заслужује, неће уписати у ЖЕЉЕНУ школу, јер је оно за шта се конкурише одређено место у одређеној школи, а не апстрактних 6-7000 вишка, иначе пријемни испити и ранг листе не би ни постојале. Какви умови нам седе у Министарству, ученици на оном ПИСА тестирању просто блистају.

    1. Da, to je zasita tako. A sad razmisli o stvarnosti u kojoj 90% Roma nema ni valjano osnovno obrazovanje, koliko je bitno da upišu makar srednju. Zaista retko ko ide dalje. Da nije bodovni sistem, bio bi kvotni, a kakva bi tek onda larma bila – da su mesta unapred rezervisana? Pristupačnije obrazovanje za sve je rešenje (jevtinije, više budžetskih mesta).

  3. Romi su vekovima bili građani drugog reda. Sad kada treba da im pomognemo da postanu ravnopravni, pojavljuju se oni koji se pozivaju na neku diskriminaciju. A gde su bili ranije kada je Savet Evrope, godinama, u svojim izveštajima iznosio činjenice da su Romi najdiskriminisanija grupa stanovnika? Da li ljudi znaju da su Romi dobili status nacionalne manjine u Srbiji tek 2002. godine? Ja želim da Romi doprinose ekonomiji Srbije kao bilo koji drugi njen stanovnik i podržavam svaku meru kojom će u tome uspeti.

    1. Romi su sami krivi, imali su vremena da se prilagode i upristoje, nikome se ne svidja njihova aljkavost i prostakluk, cast izuzecima kojih je mozda 5%. Ova odluka ministarstva prosvete diskriminise ostalu decu koja zive u gorim uslovima nego romi, i nemaju samo u skolama privilegije nego i kod zaposljavanja, dobijanja decijeg dodatka i drugih socijalnih pomoci.

  4. „Napominje da su Pravilnikom o upisu u srednje škole predviđene mere i postupci za upis učenika romske nacionalne manjine u srednju školi pod povoljnijim uslovima radi postizanja pune ravnopravnosti.“
    Ako se romska deca upisuju pod povoljnijim uslovima, o kakvoj onda ravnopravnosti priča ova osoba? Opet prodaja m.da za bubrege…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.