Srpsko tužilaštvo "ušlo" u EU 1Foto: Aleksandar Roknić

Sporazum o saradnji između Srbije i EURODŽAST-a koji su pre dva dana popisali ministarka pravde Nela Kuborović i predsednik ove agencije Evropske unije Ladislav Hamran, stupio je na snagu, podelila je danas sa novinarima na konferenciji republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

Prema njenim rečima, potpisani sporazum produbljuje saradnju sa EURODŽAST-om koja je godinama unazad odlična.

Dolovac je istakla da sporazum, između ostalog, podrazumeva i da RJT pošalje u Hag, gde je sedište EURODŽAST-a, tužioca za saradnju koji će funkcionisati kao oficir za vezu. Republička tužiteljka je odlučila da to bude njena zamenica Gordana Janićijević, preko koje je i do sada funkcionisala saradnja.

– Mi smo u prethodnom periodu imali od kolega iz EURODŽAST-a veliki broj zamolnica i predmeta na kojima smo radili zajedno. Po tom kriterijumu, se nalazimo odmah iza Švajcarske koja je jedina od zemalja koje nisu u EU imala plodniju saradnju sa EURODŽAST-om. Imali smo veliki broj zajedničkih istražnih timova i ja se nadam da će naša koleginica biti u mogućnost da tu saradnju dodatno poboljša, kazala je Dolovac.

Ladislav Hamran, predsednik EURODŽAST-a je napore srpskih državnih organa koji su učestvovali u pregovorima sa ovom agencijom nazvao značajnim.

– Dugačak proces pregovora koji u nekim zemljama traje godinama, a neke ga ni ne okončaju, u Srbiji je obavljen za jako kratak period od godinu dana. Veoma smo zadovoljni što je Srbija postala član porodice Eurodžasta kao jedna od dvanaest zemalja sa kojima imamo takav sporazum, naveo je Hamran.

On je posebno naglasio da potpisani sporazum nije političke prirode već operativan dokument koji tužiocima omogućuje još bližu saradnju.

– Bolja koordinacija u krivičnim istragama je veoma značajna. Vrlo je važno, imajući u vidu da kriminalci iz više država sarađuju međusobno, da Eurodžast ima jasnu sliku o tome šta se događa na određenim područjima. Omogućavajući pravosudnim organima iz više zemalja da razmenjuju podatke mi uspostavljamo bolju koordinaciju u istragama prekograničnog organizovanog kriminala, ističe Hamran.

Kako sporazum izgleda u praksi, novinarima je objasnio Klaus Mejer-Kabri, zamenik predsednika EURODŽAST-a i predstavnik Nemačke u ovom telu. On je istakao da je u danu potpisivanja sporazuma sprovedena akcija više tužilaštava u koje je bilo uključeno i srpsko.

– Radi se o istrazi jedne kriminalne organizacije koja je potpisivala sporazume o iznajmljivanju vozila da bi onda ista prodavala. Radilo se o 61 luksuznom automobilu čija je ukupna vrednost bila oko tri miliona evra. Operisali su u različitim zemljama, a jedan osumnjičeni je iz Srbije. Nemačke vlasti, koje vode istragu su želele da u istom danu izvrše pretres u svim kućama osumnjičenih. Da je pretres rađen korak po korak, članovi ove kriminalne organizacije bi mogli jedni drugima da dojave. Ovakve akcije su bez međunarodne koordinacije neizvodljive, kazao je Mejer-Kabri.

On je naglasio da sporazum o saradnji podrazumeva da Srbija učestvuje u saradnji na istom nivou kao i sve ostale članice EURODŽAST-a. Prema njegovim rečima, bliska saradnja sa EURODŽAST-om je znak posvećenosti ispunjavanju obaveza iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

– Ako hoćete da se borite protiv kriminalne mreže koja se proteže preko nacionalnih granica, neophodna vam je prekogranična mreža tužilaca. To je EURODŽAST i Srbija od danas postaje član te mreže, zaključio je Mejer-Kabri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari