Srušena i treća zgrada na Slaviji, tokom rušenja oštećena susedna zgrada 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

U Ulici Svetozara Markovića 47, zbog planirane izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na Slaviji, srušena je i zgrada izgrađena 1927. godine po projektu arhitekte Milana Zlokovića, a tokom rušenja oštećen je prozor na susednoj zgradi na broju 45.

Kako je javio reporter FoNeta, kad je bager rušio dimnjak na broju 47, prozor u hodniku zgrade na broju 45 je popucao, a spolja je oštećena fasada. U hodniku se nalaze ogromne kamenice, staklo, šut.

Srušena i treća zgrada na Slaviji, tokom rušenja oštećena susedna zgrada 2
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Zgrada nove Gradske štedionice iz 1929. godine koja je se nalazila u Ulici Svetozara Markovića 43 i koja je izgrađena 1929. godine po projektu arhitekte Stevana Tobolara srušena je 20. avgusta ove godine, a nekoliko dana kasnije i zgrada stare Gradske štedionice na uglu ulica Kralja Milana i Svetozara Markovića, koja je izgrađena u 19. veku.

Porušene zgrade bile su deo celine „Zapadni Vračar“ koji je bio upisan u evidenciju nepokretnosti koji uživaju zaštitu, a taj satus prestao je da važi 25. decembra 2020. godine, piše u lokacijskim uslovima koje je 12. jula ove godine izdao beogradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove.

Srušena i treća zgrada na Slaviji, tokom rušenja oštećena susedna zgrada 3
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Uklanjanje objekta počelo je 17. avgusta, a patrole komunalne milicije su nekoliko puta po pozivu građana izlazili na lice mesta zbog velike količine prašine koja se stvarala u toku rušenja objekata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari