SSP Novi Sad traži smenu rektora Univerziteta 1Foto: Aleksandar Latas

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) je večeras osudio podršku rektora Univerziteta u Novom Sadu Dejana Madića blokadi Filozofskog fakulteta i zahtevima „studenata“ za izbacivanje profesora Dinka Gruhonjića sa posla, te zatražio smenu rektora.

Predsednik novosadskog SSP Vladimir Vrsajkov je naveo da se traži „hitna smena rektora zbog neetičkog i neprofesionalnog delovanja na Univerzitetu“, a sve, kako je kazao, u kontekstu naprednjačke kampanje raspirivanja verske i nacionalne mržnje.

Kako je u saopštenju naveo, smena rektora je potrebna, „posebno jer to čini u društvu duboko ogrezlom u nasilje“.

„Stvarajući atmosferu uoči „kristalne noći“, rektor podržava „studente“ koji Filozofski fakultet danima drže pod opsadom, te tendenciozno dovodi svoje sugrađane u stanje zebnje, straha i nesigurnosti“, kazao je on, piše u saopštenju.

Novosadski portal 021. je prethodno preneo da je rektor rekao da „podržava studente koji protestuju“, te da je „osudio je govor mržnje profesora Dinka Gruhonjića“.

Dodao je da je Studentski parlament nezavisno telo i „da studenti imaju pravo na okupljanje“.

Rekao je da sve najbolje želi profesoru Gruhonjiću i da je protiv pretnji, ali da, kako je naveo, „osuđuje njegov govor mržnje“.

Na pitanje zbog čega se komentariše montirani snimak koji nije od ove godine, nije želeo da odgovori, preneo je portal 021.

Iz SSP je ukazano da jedino hitno smena Madića sa mesta rektora može delimično smanjiti ogromnu štetu nanetu ugledu Univerziteta u Novom Sadu i kako je ocenjeno, pokazati da je Univerzitet još univerzitet, a ne akademija mladih SNS-ovaca.

„Jedina „krivica“ novinara, vanrednog profesora i građanina Gruhonjića, jeste izjava – istrgnuta iz konteksta, tendenciozno montirana i propuštena kroz filter naprednjačke mašinerije“, kazao je Vrsajkov.

On ponovo podseća sugrađane da, „ako ne odbranimo Dinka od laži, „montiranog procesa“ i otkaza – sledeći smo mi, svi mi“, naveo je.

Ukoliko, kako je naveo, „ne volite Vođu i partiju, ako ste javno rekli nešto protiv režima – sledi vam lažni snimak i pakovanje otkaza“.

Kako smatra, „a to je tek početak!“ jer, naveo je, „naprednjačka mašinerija nedeljama unazad stvara atmosferu linča u kojoj će biti sasvim legitimno da se politički neistomišljenici eliminišu – zašto ne i fizički“.

„Odbranom slobode profesora Gruhonjića branimo, kako svoju slobodu, tako i slobodu našeg Novog Sada“, naveo je on.

Posle posete rekatora, student prorektor Damjan Vakanjac je rekao da od večeras napuštaju Filozofski fakultet „privremeno“.

Mladići, koji od četvrtka u podne blokiraju Filozofski fakultet zbog navodnog govora mržnje Gruhonjića, pozivaju se na montirani snimak njegovog prošlogodišnjeg gostovanja na dubrovačkom festivalu „Rebedu“.

Na tom festivalu, on je navodno veličao Dinka Šakića, upravnika ustaških logora Jasenovac i Stara Gradiška.

Pored podrške kolega sa beogradskih fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Filozofskog fakulteta, Gruhonjić je podršku dobio i od kolega sa Filozofskog fakulteta.

Nakon podrške Gruhonjiću, pretnje su dobili i studenti koji su javno istupili i kritikovali hajku koja se protiv njihovog profesora vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari