SSP: Voda u Leskovcu skuplja i od one u Beogradu 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Odlukom gradskog veća u Leskovcu, kubik vode u tom gradu će od 1. avgusta, umesto dosadašnjih 53,8 dinara, koštati 88 dinara sa PDV-om, što predstavlja poskupljenje od 61,2 odsto.

Voda će poskupeti i u Grdelici, gde je kubik koštao 71 dinar i gde će nova cena biti 130 dinara, bez PDV-a, što znači da na tu sumu treba dodati još 20 odsto.

Leskovački odbor Stranke slobode i pravde naveo je u saopštenju da beogradska domaćinstva plaćaju 59 dinara za kubik vode i dodao da će građani sa najnižim standardom i primanjima u Srbiji „morati iz svog džepa platiti vodu koja je skuplja nego u gradu sa najvišom prosečnom zaradom“.

„Očigledno JP Vodovod, kao i prethodnih godina, planira milionske tendere za plaćanje kafanskih računa funkcionera po beogradskim restoranima, koje će neko morati da plati. Ko drugi nego Leskovčani i kako prostije nego kroz račune za ono bez čega ne mogu, bez vode“, dodaje se u saopštenju SSP-a.

Stranka slobode i pravde navodi i da je, imajući u vidu da je gradonačelnik Leskovca predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), koja je uključena u proces reforme lokalne samouprave u Srbiji, „evidentno da će prenos dobre prakse zapravo biti dalje ‘udaranje’ po džepu onih koji imaju najmanje“.

„Ova odluka, samo je nastavak ‘razvojne’ napredne politike siromašnih područja koja će se sigurno brzo preneti i na ostale gradove po Srbiji. Zahtevamo hitno povlačenje Odluke o izmeni cene vode na teritoriji Leskovca jer JP ‘Vodovod’ Leskovčanima ne sme neopravdano ispostavljati račune sa verovatno najvećom cenom vode u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Leskovčani će od naredne godine plaćati i taksu za usluge Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u ataru sela Bogojevce, za čiji rad, održavanje i zarade je na godišnjem nivou potrebno 180 miliona dinara. Kolika će ta taksa biti biće odlučeno naknadno.

U Leskovcu je poslednji put cena vode povećana 2015. godine, a u varoši Grdelica sa još 13 naseljenih mesta 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari