SSP Zrenjanin: Preskupa je cena našeg obrazovanja 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Povodom dana prosvetnih radnika, Stranka slobode i pravde u Zrenjaninu saopštila je da se značaj obrazovanja i status prosvetnih radnika kontinuirano degradira.

Kako kažu, uslovi rada i materijalno-tehnička opremljenost škola su vrlo često na niskom nivou. Poplava diploma koje se stiču u visokoškolskim ustanovama, čiji je renome veoma upitan, i dominacija kadra sa takvim diplomama u javnim službama, negativno utiču na odnos mladih naraštaja prema obrazovanju. Nominalni iznos, a naročito realni iznos plata radnika u prosveti je sve manji.

Dok se sve afirmativno u procesu obrazovanja srozava, jedino što raste je negativan uticaj SNS na ovaj segment našeg društva, kažu u SSP Zrenjanin i navode da nadležni u zrenjaninskoj gradskoj upravi prećutkuju probleme grejanja u određenim seoskim školama, iako su ti problemi u tim školama više nego evidentni.

Podsećaju i da su cene đačkih mesečnih karata duplirane, pa umesto dosadašnjih 800 dinara, koštaju 1.500 dinara. Kažu i da javnost traži odgovore zašto sređivanje parka poput onog u OŠ „Dr Jovan Cvijić” u Zrenjaninu prilikom posete ministra Vulina nije obavljeno, pre dva meseca, pred sam početak školske godine.

Sem toga, roditelji đaka u školama na administrativnoj teritoriji Zrenjanina bi trebalo da znaju da li je nagli porast broja poručenih novih udžbeničkih kompleta određene izdavačke kuće za školsku godinu 2021/22. godinu rezultat kvaliteta udžbenika ili nekih drugih uticaja, što svakako nije mali udar na kućni budžet u vreme pandemije.

SSP pita i zašto gradska uprava Zrenjanina ćuti na više nego očigledan nepotizam u određenim školama, i podseća na slučaj kada su revizori utvrdili da je jedna ovdašnja škola  neosnovano naplatila 741.750 dinara za decu koja ne postoje u produženom boravku. Pravednost obrazovanja znači da sva deca imaju iste ili bar približne šanse da se školuju, poručuju iz GO SSP.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari