SSP Zrenjanin: Utvrditi odgvornost za nesreću u Linglongu 1Foto: M.P./Danas

Gradski odbor SSP Zrenjanin zatražio da se utvrdi odgovornost za nesreću koja se dogodila na gradilištu fabrike guma “Linglong” u Zrenjaninu, prilikom koje je jedan od kineskih radnika teško povređen.

Kako navode u ovoj stranci, pre samo mesec dana Ministarstvo rada je saopštilo da je gradilište investitora „Linglong“ najkontrolisanije u Srednjem Banatu, kada je reč o bezbednosti na radu, zdravlju zaposlenih i radnim odnosima, iako su se zaposleni na te uslove žalili.

„Sada saznajemo da je radnik, kineski državljanin, star 33 godine, zadobio teške povrede u predelu glave, jer u trenutku povrede nije imao zaštitni šlem i da je odvezen u bolnicu. Ne znamo ništa više od toga, nažalost, jer lokalna policija ne odgovara na pozive, a nadležni ćute, baš kao što su ćutali o nehumanim uslovima u kojima se nalaze ovi radnici“, navodi se u saopštenju SSP Zrenjanin.

Oni podsećaju da ovo nije prvi slučaj povrede na radu na gradilištu u Srednjem Banatu, i da sve ovo otvara pitanje bezbednosti radnika na projektu od državnog značaja pod klauzulom tajnosti, o kojem su više puta govorili.

SSP Zrenjanin traži da se hitno utvrdi ko je odgovaran za nesreću u kojoj je povređen kineski radnik.

Oni apeluju na nadležne vlasti u Srbiji da reaguju na kršenje, ne samo radničkih prava, već i ljudskog dostojanstva, jer slike koje dolaze iz zrenjaninske fabrike Linglong podsećaju na moderno ropstvo, a ćutanje srpske vlade o esploatisanju radnika, lošim i teškim uslovim rada znači saučesništvo i da država Srbija odavno ne stanuje u Zrenjaninu, kaže se u saopštenju SSP i dodaje da je „Linglon gradacija eskalacije ponašanja zaštićenih van svih zakonskih okvira, a to se mora zaustaviti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari