Iznenadno odlaganje prodaje lokalne radio stanice u Srbobranu koja će se odlukom Agencije za privatizaciju na aukciji naći 18. oktobra umesto 20. septembra probudilo je sumnju kod zaposlenih na srbobranskom radiju koji su odlučili da svoj problem iznesu i predstavnicima OEBS.
– Smatramo da će prisustvopredstavnika OEBS tokom same prodaje sprečiti neke zakulisne radnje, a osim toga tražićemo i da OEBS u narednih pet godina prati rad Radio Srbobrana kroz sve procese, posebno finansijske.

Iznenadno odlaganje prodaje lokalne radio stanice u Srbobranu koja će se odlukom Agencije za privatizaciju na aukciji naći 18. oktobra umesto 20. septembra probudilo je sumnju kod zaposlenih na srbobranskom radiju koji su odlučili da svoj problem iznesu i predstavnicima OEBS.
– Smatramo da će prisustvopredstavnika OEBS tokom same prodaje sprečiti neke zakulisne radnje, a osim toga tražićemo i da OEBS u narednih pet godina prati rad Radio Srbobrana kroz sve procese, posebno finansijske. Na taj način će se sprečiti da neko ko ima novca izlicitira visoku cenu za Radio koji ćemu kasnije poslužiti za pranje novca – rekao je Ivica Šmit, novinar Radio Srbobrana i predstavnik konzorcijuma zaposlenih. Radio Srbobran juče je posetila šefica OEBS odeljenja za razvoj medija Dragana Nikolić Solomon koja je prihvatila poziv radnika, kao i predlog da OEBS vrši monitoring procesa privatizacije ovog medija. Osim samog procesa privatizacije, OEBS odeljenje za medije će pratiti stanje u Radio Srbobranu i u periodu posle privatizacije, što je zapravo bio i najvažniji zahtev radnika.

Privatizacija medija u Bačkoj

Sombor – Nekoliko medija iz opština Sombor, Kula i Apatin uskoro će se naći na javnoj aukciji. Informativni centar iz Apatina, čija su glasila dvonedeljnik Glas komune i Radio Apatin, biće ponuđen na aukciji po početnoj ceni od 1.055.000 dinara, uz obavezu novog vlasnika da investira 1.274.000 dinara. Ova medijska kuća ima 17 zaposlenih.

Istog dana na aukciji je trebalo da se nađu Radio Sombor i Informativni centar iz Kule, ali je ona pomerena na 18. oktobar. Imovina Radio Sombora procenjena je na oko 25.000 evra, a početna cena za 70 odsto kapitala je 398.000 dinara. Radio Sombor zapošljava 20 lica, a ima regionalnu dozvolu za područje Apatina i Sombora. Informativni centar u Kuli ima 14 zaposlenih, vrednost imovine procenjena je na 12.000 evra, a početna cena je 2.300 evra. Ova radio stanica konkurisala je za lokalnu frekvenciju.

– Postupak prodaje koji je predviđen od strane Agencije ne pruža nikakvu zaštitu zaposlenima jer se nigde ne pominje nastavak nezavisne uređivačke politike, programska šema na više jezika koju trenutno imamo, niti bilo koji drugi vid zaštite radnika od novog vlasnika. Po tome kako je Agencija predvidela, nas može svako da kupi i da posle kupovine novi vlasnik nema više nikakvih obaveza prema radnicima, što smatramo da je nedopustivo i da se ti odnosi moraju definisati pre prodaje lokalnog medija – kaže Šmit.
Početna cena Radio Srbobrana iznosi svega 150.000 dinara, a ovako niskoj ceni najviše je doprinelo to što atraktivni poslovni prostor koji je u vlasništvu radija nije uknjižen samo zbog birokratske procedure.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari