Šta čeka novu ministarku zdravlja profesorku Danicu Grujičić? 1Dr Danica Grujičić Foto: Medija centar/ wikipedia

Pregovori o kolektivnom ugovoru, povećanje plata, manjak kadra i nekvalifikovano osoblje koje prečicama ulazi u zdravstveni sistem, zakonska rešenja koja štete pacijentima – samo su neke od stvari koje očekuju novu ministarku zdravlja prof. dr Danicu Grujičić po rečima predstavnika sindikata sa kojima je Danas razgovarao.

Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“, kaže da zajedno sa drugim reprezentativnim sindikatom zaposlenih u zdravstvu pripremaju predlog posebnog kolektivnog ugovora.

– Posebni kolektivni ugovor za zdravstvenu delatnost ističe krajem godine, i mi upravo počinjemo da radimo na tome. Naravno da nećemo dozvoliti da nam se smanje prava a pokušaćemo da za sve zaposlene izborimo još neke privilegije – navodi Ilić.

On kaže i da će se insistirate na većem povećanju plata jer najavljeno nije dovoljno, ali i na primeni zakona o platnim razredima.

– Mi ne možemo da se složimo sa povećanjem od 12,5 odsto koliko je najavljeno. Ako sada nema dovoljno sredstava, tražićemo još jedno vanredno povećanje u aprilu 2023. godine od 25 odsto – navodi Ilić.

On ističe da su sindikati razumni, da ne traže hleba preko pogače, te da se nada uspešnim pregovorima.

– Ukoliko ima razumevanja, za svako pitanje se možemo dogovoriti – zaključuje on.

Do diplome medicinske sestre za šest meseci

Da je povećanje plata u zdravstvu neophodno, ali i da postoji nedostatak kadra naglašava i Dragica Dašić, koordinatorka Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

– Novu ministarku čekaju nerešeni sistemski problemi tehničara i sestara. Možemo da pođemo od toga da su naše sestre najopterećenije fizičkim poslovima u Evropi i da rade poslove koji im ne pripadaju po obrazovanju. Uz to njihove plate ne mogu da se porede sa zaradama u Zapadnoj Evropi. Lični dohoci jesu povećavani ali su opet nedovoljni za normalan život. Naš lekar ima platu kao PKV radnik u Nemačkoj. Medicinske sestre i tehničari odlaze gde god stignu u zemlje EU. Da bismo ih zadržimo, potrebno je da se povećaju plate – navodi sagovornica Danasa.

Ona ističe da se manjak kadra koji nastaje zbog masovnih odlazaka u inostranstvo nadomešćuje zapošljavanjem sestara i tehničara koji su šestomesečnim prekvalifikacijama stigli do diplome zdravstvenih radnika, a koji u nekim situacijama nemaju ni osnovna znanja.

– Ljudi sa šest meseci prekvalifikacije, koji su bili hemijski ili saobraćajni tehničari, dođu u zdravstveni sistem. To je neviđena greška, i to mora pod hitno da se menja, jer nisu dovoljno stručni i ne znaju posao. Navešću samo dva primera. U jednoj ustanovi lekar je indikovao plazmu, a sestra, koja je dobila diplomu nakon prekvalifikacije, kaže – idem da kupim. Ili druga situacija – na listi piše cave penicilin, što znači alergija na penicilin, a sestra pita gde je taj lek. To su strašno opasne stvari kojima se niko ne bavi – navodi Dašić. Ona dodaje da zakon dozvoljava prekvalifikaciju ali da kada se radi o zdravstvu ta oblast mora da se uredi.

Zakoni usklađeni sa EU, neprimenjivi u Srbiji

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić takođe ističe u prvi plan zapošljavanje zdravstvenih radnika koji su na evidenciji NZS-a, zatim obezbeđivanje plaćenih specijalizacija umesto sadašnjih volonterskih, te primenu zakona o platnim razredima, kao i ukidanje nezakonite a raširene prakse po kojoj su na čelu ustanova godinama v.d. direktori.

On dodaje i da je potrebno menjati odnosno dosledno primenjivati zakonska rešenja i zbog sigurnosti pacijenata i zdravstvenih radnika.

– Svaka zdravstvena ustanova treba da izradi akt o proceni rizika na radnom mestu, u ogromnoj većini zdravstvenih ustanova nema akta o proceni rizika na radnom mestu, ili ako ima, on nije adekvatan odnosno nije valjano izrađen. U okviru toga treba pomenuti i atestiranje odnosno dobijanje dozvola za rad svih aparata koji se nalaze u ustanovama odnosno dobijanje potvrde o funkcionalnosti i bezbednoj upotrebi – navodi Panić.

On ističe i da su trenutna zakonska rešenja u pojedinim oblastima takva da ugrožavaju pacijente.

– Zakon o transfuziji je umnogome otežao rad zadravstvenih radnika. Imamo stravičan problem sa derivatima krvi koji su potrebni našim pacijentima. Zakonom je ova oblast uređena na način koji funkcioniše u Evropskoj uniji, ali u EU helikopterom se obezbedi krv za deset minuta za bolnicu u Kraljevu. A kod nas u praksi to izgleda tako što je mi trebujemo danas a stigne za sutra ako je ima – ističe Panić.

On zaključuje da problema ima na pretek.

-Da ne pričamo o tome da bi država trebalo da plati kontinuiranu edukaciju, obezbedi osnovna sredstva uniforme i stetoskope – zaključuje Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari