Doktorka Stana Bekčić tvrdi: „Torlak“ obustavio punjenje ruske vakcine "sputnjik" 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Doktorka Stana Bekčić, članica Predsedništva Nove stranke (Da se struka pita), izjavila je juče da je proizvođač vakcina Institut „Torlak“ obustavio punjenje ruske vakcine „sputnjik“.

„Tokom kovid-19 pandemije, Institut „Torlak“ se nije oglašavao, da bi odjednom, na sva medijska zvona, bilo objavljeno da proizvodi rusku vakcinu. Preciznije, Institut „Torlak“ je samo punio, u basnoslovno plaćene bočice od pet mililitara, rusku vakcinu. Nažalost, ni to više ne radi. Dakle, 1.700.000 bočica plaćeno je oko 200.000 evra, a bočice su sada razbacane po zgradama Instituta „Torlak““, navodi Bekčić.

Prema njenim rečima, problem je i što ruska vakcina koju je punio Institut „Torlak“ nikada nije registrovana kod Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

„Pojedini lekari su javno govorili da su primili vakcinu koju je Institut „Torlak“ proizveo, tačnije punio i pakovao. Medijska kampanja probudila je želju kod mnogih građana da prime upravo rusku vakcinu. Ali gde? Nigde. Jer Institut „Torlak“ više čak ni ne puni rusku vakcinu protiv SARS-CoV-2 virusa. Nažalost, o tome se ćuti“, ističe Bekčić.

Kako je naglasila, u medijima se pojavila i vest da Minstarstvo odbrane Srbije, uz pomoć Kine i Ujedinjenih Arapskih Emrata, gradi fabriku za proizvodnju vakcina.

„Podsećamo, predsednik Aleksandar Vučić je u skupom, brendiranom odelu teatralno uzeo ašov u svoje ruke i 9. septembra prošle godine počeo da kopa za kamen temeljac, čime je ozvaničio početak radova na izgradnji fabrike vakcina. Spektakularno je najavljeno i da će iz nove fabrike izaći prve napunjene bočice kineske vakcine protiv kovida-19 do kraja marta ove godine. I kao što smo videli, to se nije dogodilo. Reč je, dakle, o još jednoj spinovanoj priči, među koje spada i proizvodnja hlorokina u „Galenici“, kada je predsednik pompezno najavljivao nabavljanje aktivne supstance za proizvodnju leka hlorokin od koje, na svu sreću, nije bilo ništa“, zaključuje Bekčić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari