Srbija dobija fabriku za Sinofarm vakcine, kapacitet 40 miliona doza godišnje 1Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje da će projekat za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm biti ostvaren u interesu građana Srbije i celog regiona.

Vučić je prilikom ceremonije postavljanja kamena temeljca za tu fabriku u Zemunu, koju Srbija gradi u partnerstvu sa Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), naveo da će u toj fabrici, pored proizvodnje, „biti sposobni da je usavrašvaju i da pune nove komponente za buduće vakcine“.

Istakao je da je kapacaitet fabrike 40 miliona godišnje a da je „naš plan“ da se proizvede 30 miliona vakcina godišnje, „što je dovoljno za Srbiju, region i sve one koji su zainteresovani“.

Vučić je naveo da će do kraja marta 2022. godine biti završena prva faza, za punjenje vakcina i da će se do aprila 2022. vakcina pojaviti „pre svega na srpskom tržištu“. Druga faza, najavio je, biće završena do 2023. godine i tada će se proizvoditi „aktivna komponeta, supstanca za samu vakcinu“.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Prema njegovim rečima, u farbrici će najpre biti 180 zaposlenih, od čega 40 odsto visoko stručnih, a zatim će u fabrici posao dobiti još 100 ljudi.

„Bićemo među prvima u svetu koji će imati mogućnost da zajedno sa partenerima iz Kine i UAE menjamo sadržaj supstance i da budemo među prvima u svetu koje će blagodeti naučnih otkrića moći da podelimo sa narodom i da efikasnot i kvalitet vakcina bude na još višem nivou“, kazao je Vučić.

Naglasio je da je kineska vakciona „apsolutno sigurna i da ima široko polje dejstva“.

On je rekao da je Srbija „od nekoga ko čeka nečiju pomoć ili milostinju“, zajedno sa partnerima iz Kine i UAE, došla do toga da „uspeva da rešava i deo regionalnih problema, a ne samo svojih“.

Kako je istakao, „drznuli smo se da budemo hrabri i odgovorni i da ne moramo da čekamo na druge i da imamo srpsku fabriku vakcina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari