Šta je ključni ekološki problem mesta u kojem živite? (ANKETA) 1Foto: Pixabay/TheDigitalArtist

Zagađenje životne sredine ne ostavlja posledice samo po prirodu, već direktno i dugotrajno utiče na ljudsko zdravlje.

Divlje deponije, fabrike priljave industrije bez adekvatnih filtera za obradu otpadnih supstanci, rudnici koji takođe ispuštaju otrove u neposrednu okolinu najčešći su oblici zagađenja vazduha, vode i zemljišta koji mogu da izazovu širok spektar oboljenja kod ljudi.

Poboljšanje standarda i očuvanje životne sredine direktno utiče na blagostanje, dok nesavesno ispuštanje zagađenja u prirodu ugrožava sva živa bića. Zdrava i očuvana priroda je pravo koje je garantovano Zakonom o zaštititi životne sredine i kojim se obezbeđuje ostvarivanje prava čoveka na život i razvoj u zdravoj okolini.

Pored neadekvatno opremljenih fabrika i rudnika, zagađivači mogu da budu i nesavesni građani koji bacaju iskorišćenu plastičnu ambalažu u prirodu ili odlažu smeće na divlje deponije. Za bilo koji vid zagađenja nadležni su u obavezi da reaguju.

Ako se u mestu u kojem živite ili neposredno oko vas nalazi neki izvor zagađenja, popunjavanjem Danasove ankete možete skrenuti pažnju javnosti na njega.

Pozivamo čitaoce da popunjavanjem upitnika prenesu svoja iskustva sa najvećim zagađivačima koji se nalaze u mestima u kojima žive ili njihovoj neposrednoj blizini.

Vašim odgovorima, slanjem slika i snimaka koji potvrđuju vaše izjave učestvujete u Danasovom projektu koji ima za cilj da uključi građane u izveštavanje.

Novinari Danasa kontaktiraće one čitaoce koji nam kroz anketu ostave svoje podatke kako bismo mogli detaljnije da čujemo njihovo mišljenje i iskustva. Nećemo objaviti nikakva imena ili dokumenta bez prethodne saglasnosti. Vaši odgovori su sigurni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari