Šta je sve započeto, a šta završeno: Projekti u Novom Pazaru vredni 180 miliona evra 1foto N. Kočović

Prošla godina za Novi Pazar bila je investiciono jedna od najuspešnijih. Završena su tri kapitalna projekta, a sedam će biti nastavljena u ovoj godini.

Vrednost svih investicija je oko 18 miliona evra koje su obezbedili Vlada Srbije, nadležna ministarstva i lokalna samouprava.

Najznačajniji završeni projekti su rekonstrukcija i dogradnja magistralnog puta Novi Pazar – Tutin u koji je uloženo 24 miliona evra, izgradnja toplane na biomasu, rekonstrukcija i dogradnja novih 1.600 metara toplovodne mreže.

U te radove uloženo je 7,5 miliona evra, a još milion evra koštala je rekonstrukcija najprometnije novopazarske Ulice generala Živkovića.

U kapitalne objekte, započete prošle a nastavljene i ove godine, ubraja se izgradnja orimarnog gasovoda. Radovi su počeli i investicija je vredna 45 miliona evra.

U novembru prošle godine počela je kompletna rekonstrukcija magistralnog puta Novi Pazar – Raška. Saobraćajnica je izgrađena osamdesetih godina prošlog veka i do sada osim redovnog održavanja drugih poslova nije bilo. U te poslove biće uloženo 13 miliona evra.

Kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura, za ovu godinu, planiran je završetak obilaznice oko grada, za čiju izgradnju je kamen temeljac položen još krajem novembra 2006.godine.

Radove su ometali nerešeni imovinsko-pravni odnosi. Planirani trošksu narasli i došlo se do cifre od dva miliona evra.

U toku je izgradnja Inovacionog Smart centra. Izgradnja više od hiljadu kvadrata i opremanje koštaće milion evra.

U oblasti obrazovanja, najvažnija investicija je rekonstrukcija OŠ “Desanka Maksimović”. Ti radovi su procenjeni na 5 miliona dinara.

Ova godina je planirana i za početak izgradnje kliničko-bolničkog centra u koji će Vlada Srbije da uloži 75 miliona evra. Toliko će biti uloženo za rekonstrukciju, dogradnju i iz gradnju novih objekata i opremanje.

Projektno tehnička dokumentacija je urađena i čeka se da komisija za tendere odluči da li su povređena prava jednog od učesnika nadmetanja za dobijanje posla.

Milionske vrednosti evra obezbeđene su za korićenje sedam kilometara reke Raška, Jošanice i Ljudske. Sredstva su obezbeđena iz kredita Svetske banke.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari