Šta je u Srbiji i dalje obavezno od protivkovid mera? 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Nakon poslednje sednice Kriznog štaba u Srbiji je na snazi ostalo tek par protivepidemijskih mera.

Jedna od njih odnosi se na maske, čije je nošenje obavezno u zdravstvenim ustanovama i domovima za stare.

U zdravstvenim ustanovama svi – i medicinski radnici i pacijenti moraju nositi maske, dok u domovima za stare samo zaposleni, a ne i korisnici.

Kazna za nepoštovanje ove mere je 5,000 dinara.

Nošenje maski više nije obavezno ni u jednom zatvorenom prostoru – uključujući škole, javni prevoz, tržne centre… Uprkos tome, nisu svi građani odustali od ovog vida zaštite, pa je u zatvorenim objektima situacija za sada pola-pola.

Pored maski, ostala je i mera obavezne izolacije za obolele od kovida 19. Tako osobe koje dobiju pozitivan test, treba da ostanu u kućnoj izolaciji sedam dana bez obzira na to da li imaju simptome bolesti. Nakon ovog perioda izolacija se prekida bez testiranja.

Imunokompromitovani pacijenti ostaju u izolaciji dve nedelje.

Na kraju ostale su i mere koje se odnose na ograničenja prilikom ulaska u zemlju. Građani Srbije prilikom ulaska u Srbiju bi trebalo da imaju negativan PCR test, dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili EU digitalni sertifikat.

Ako nemaju nijedan od ovih dokumenata, propisuje im se mera obaveznog karantina u trajanju od deset dana. Od ove mere izuzeti su putnici koji dolaze iz jednog broja zemalja, pre svega susednih, čiji se spisak može naći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Takođe, u slučaju kada „postoji opravdana sumnja da može doći do unošenja zarazne bolesti kovid 19“, odnosno putnicima koji dolaze iz zemalja sa „posebnim rizikom“ može se propisati obavezan karantin bez obzira na posedovanje negativnog testa, dokaza o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

Sve ostale mere koje se odnose na ograničenje broja osoba koje se mogu okupiti, kovid propusnice, popunjenost zatvorenih prostora su ukinute.

Tako je u ovom trenutku Srbija država koja ima jedne od najblažih protivkovid mera u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari