Šta "koči" rekonstrukciju srednjoškolskog centra u Zaječaru - Ničić obećao 2017, Vučić 2019. godine 1Foto: M. S. / Danas

Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, najavio je, sada već davne 2017. godine, rekonstrukciju srednjoškolskog centra u Zaječaru, a dve godine kasnije, 2019. to je uradio i predsednik Aleksanadar Vučić. Do današnjeg dana rekonstrukcija nije započeta.

Ničić je 23. novembra 2017. godine najavio rekonstrukciju srednjoškolskog centra u Zaječaru, za šta je predviđeno tri miliona 400 hiljada evra, u saradnji sa kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, a, kako je tada kazao, u toku je bila izrada projektne dokumentacije.

Prema njegovim rečima plan je predviđao dogradnju Ekonomske škole i rekonstrukciju košarkaškog igrališta sa izgradnjom nove toplane.

Prilikom obilaska Zaječara, 15. juna 2019. godine, između ostalih obećanja, predsednik Aleksandar Vučić, najavio je rekonstrukciju srednjoškolskog centra u Zaječaru.

Šta "koči" rekonstrukciju srednjoškolskog centra u Zaječaru - Ničić obećao 2017, Vučić 2019. godine 2
Foto: M. S. / Danas

Početkom februara 2022. godine, saopštenjem se oglasila Demokratska stranka, u kome su kazali “da je ovaj kompleks izgrađen šezdesetih godina prošlog veka, u veoma lošem stanju je, a Vučićevo obećanje da će sanirati ove probleme nije ispunjeno”.

“Zbog toga, Demokratska stranka poziva vlast na hitnu rekonstrukciju ovih škola kako bi srednjoškolci u Zaječaru mogli bezbedno da pohađaju nastavu”, istakla je tada Dragana Rašić članica Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke, koja je i nastavnik u zaječarskoj Gimnaziji i dodala:

“Aleksandar Vučić je još 2019. godine u kampanji ‘Budućnost Srbije’ obećao ulaganje za potpuno rekonstruciju srednjoškolskog centra. Radova nema ni na vidiku. Njihov slogan ’za našu decu’ je dobio puni smisao, jer za ostalu decu ova vlast ne mari. Vlast je još jednom pokazala da obrazovanje prezire, što i nije čudno, jer mnogim naprednjacima – baš obrazovanje i nedostaje”.

Šta "koči" rekonstrukciju srednjoškolskog centra u Zaječaru - Ničić obećao 2017, Vučić 2019. godine 3
Foto: M. S. / Danas

Razgovarali smo danas, sa Draganom Rašić, i pokušali da saznamo da li je upoznata dokle se sada stiglo sa rekonstrukcijom srednjoškolskog centra u Zaječaru.

“Vučić je još davno najavio rekonstrukciju zdravstvenog i srednjoškolskog centra u Zaječaru ali umesto onoga što je osnov za funkcionisanje, a to su zdravstvo i obrazovanje, dobili smo velelepni stadion za fudbal. Apsurd je da stadion izgleda kao svemirski brod, što nedavno reče predsednik, a bolnica i škola kao Vila promaja, i to u gradu koji mladi napuštaju glavom bez obzira. Srednjoškolski centar broji skoro pa dve hiljade đaka, izgrađen je šezdesetih godina prošlog veka i još uvek, u osnovi, tako izgleda. Fasada koja otpada, zastareli nameštaj, zidane kade u fiskulturnim salama i parket koji se podiže… U tim uslovima skoro dve hiljade đaka provode trećinu svog dana. I evo, od obećanja je prošlo skoro četiri godine”, zaključila je Rašićka.

Direktor Gimnazije u Zaječaru, Srđan Stanojević, kaže za Danas da je priča oko rekonstrukcije srednjoškolskog centra započeta još 2017. godine.

Šta "koči" rekonstrukciju srednjoškolskog centra u Zaječaru - Ničić obećao 2017, Vučić 2019. godine 4
Foto: M.S.

“Koliko ja znam, urađena je kompletna projektna dokumentacija od strane projektantske kuće. Sve četiri škole su uradile preparcelizaciju objekata, pošto kada je škola građana, neke prostorije su ulazile u tuđu imovinu. Mi smo zatim tu dokumentaciju poslali u katastar nepokretnosti, gde je trebalo da se uradi preparcelizacija, a oni su to nakon skoro dve godine, uradili krajem prošle godine”, objašnjava Stanojević.

On dodaje, da su oni kao zasebne škole, pošto u okviru srednjoškolskog centra postoje četiri, napravili granice, dokle se one prostiru, i šta pripada svakoj.

“Međutim, nama stiže obaveštenje iz Odeljenja za urbanizam u Zaječaru, da je ipak potrebno da se uknjiži to da su sve četiri škole deo jednog srednjoškolskog centra, i da nema podela. Tako da je opet vraćeno sve na novu preparcelizaciju drugoj projektantskoj kući. Nakon toga kada se urade ispravke, prelazimo na ozakonjenje objekta”, objašnjava Srđan Stanojević, direktor Gimnazije u Zaječaru.

Šta "koči" rekonstrukciju srednjoškolskog centra u Zaječaru - Ničić obećao 2017, Vučić 2019. godine 5
Foto: M. S. / Danas

On smatra da je na dugo čekanje, sigurno uticala kriza izazvana kovidom, ali gaji nadu da će se uskoro započeti rekonstrukcija.

Danas je kontaktirao Odeljenje za urbanizam u Zaječaru, ali su nas oni uptili na poverenika za informacije od javnog značaja, od koga do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Takođe, na naša pitanja, nije odgovorio ni gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Šta "koči" rekonstrukciju srednjoškolskog centra u Zaječaru - Ničić obećao 2017, Vučić 2019. godine 6
Foto: M. S. / Danas

Bilo kako bilo, za sada škola ostaje kakva je i bila, a građani kažu, da će svetlost sa novog stadiona, obasjati sve ono što godinama čeka rekonstrukciju, pošto je Zaječarcima, pored svega, najpotreniji bio novi stadion.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari