Šta možemo da učinimo u vezi sa nasiljem nad ženama: Radionica u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Fondacija BFPE za odgovorno društvo organizovali su danas radionicu pod nazivom „Nasilje nad ženama – šta možemo da učinimo?”, čiji je cilj aktivnije angažovanje odbornica Skupštine grada Kragujevca u procesu donošenja odluka u domenu politika koje se tiču rodno zasnovanog nasilja.

– S obzirom na činjenicu da je od početka ove godine devet žena u našoj zemlji izgubilo život u partnerskom nasilju, ključni je momenat za ovakav dijalog i radionicu sa ovom tematikom, istakla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, po čijim rečima Grad Kragujevac pomno prati i izuzetno podržava ovu temu.

Ona je podsetila da su u Kragujevcu strateška dokumenta usvojena pravovremeno, a formirana su i radna tela koja se bave ovom oblašću.

– Relicencirali smo uslugu Sigurne kuće koja je u gradu Kragujevcu na regionalnom nivou kapaciteta deset korisnica, istakla je dr Damnjanović.

Najvažnije je pitanje prave i blagovremene informisanosti žena žrtava porodičnog, odnosno, partnerskog nasilja – fizičkog, psihičkog, emocionalnog, seksualnog, kako bi se one osnažile da prijave nasilje.

– Kada govorimo o temi prijavljivanja nasilja, oko 2.300 predmeta je bilo tokom prethodne godine u Centru za socijalni rad, od čega je oko 600 procesuirano i prijavljeno, što je pad za osam procenata u odnosu na prethodnu godinu. Pomaci su mali, ali izuzetno važni, smatra Gordana Damnjanović.

Po njenim rečima, na današnjoj radionici svi su „čvrsto povezani u sistemu i razmenjuju informacije.

– Ostaje deo koji je nepokriven, a tiče se žena do kojih je veoma teško dopreti. To su žene na seoskom području, žene koje su višestruko marginalizovane i žene sa invaliditetom i trudimo se da taj deo prevaziđemo na najbolji mogući način uz pomoć civilnog sektora. Ključ i najvažnije komponente za prijavljivanje i napuštanje partnerskog nasilja su informisanost i ekonomska nezavisnost, odnosno, samostalnost žena, zaključila je dr Damnjanović.

Osnovni cilj radionice je da se kroz debatu i konstruktivni dijalog između odbornica sagledaju najbolji načini na koje one mogu da preuzmu aktivnu ulogu u donošenju odluka koje se tiču rodno zasnovanog nasilja.

Radionica bi trebalo da posluži odbornicama da lakše utvrde ciljeve budućih kampanja javnog zagovaranja kako bi se problemi rodno zasnovanog nasilja rešavali na efikasniji, efektivniji i održiviji način.

– Kroz ovu radionicu želimo da osnažimo žene da utiču na javne politike u smislu rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, rekla je Ivana Savić Jovanović, predstavnica Fondacije BFPE za odgovorno društvo.

Po njoj, želja je da se one okupe i na ovoj radionici razmene svoja razmišljanja, da se vidi koje su njihove slabosti ali i snage, kao i da se sagleda kako one mogu da utiču na javne politike, pogotovo na one koje se tiču nasilja nad ženama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari