Šta predstavlja Vučićev prezir prema letovanju ili zimovanju? 1Foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prezire ljude koji letuju, ne voli ni one koji idu na zimovanje, a sada je otišao i korak dalje pa je izjavio da im je skijanje „omogućila država“. Sagovornici Danasa smatraju da su ove poruke upućene većinskom delu stanovništva, koje je nažalost krajnje siromašno, te da time podilazi građanima i svom biračkom telu.

Jedino u Srbiji, ekonomskom tigru, ono što je normalno i predstavlja potrebu svakog čoveka, poput odlaska na odmor, postaje nepoželjno i omraženo jer nam tako poručuje predsednik. Činjenica je pak da većinski deo stanovništva jedva sastavlja kraj sa krajem, a o odlasku na more ili planinu može samo da sanja.

„Hajde sada ponovo se vratite na skijanje, država vam omogućila, nemojte da pametujete, ima ko će da brine za državu“, poručio je predsednik političkim protivnicima, govoreći o važnim državnim pitanjima na konferenciji za novinare.

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić navodi da je Vučić u stanju da izgovori sve što je u stanju i da smisli, te da je po tome jedinstven u novijoj srpskoj političkoj istoriji.

– On nema obzira, granica, kočnica, respekta, kulture. Njemu sve može poslužiti kao povod da nekog napadne, oblati, izvređa. Mene je svojevremeno napao kad sam vozom putovala u Beograd jer mi je, u njegovoj interpretaciji realnosti, on omogućio da se vozim, a ja ga tobože vređam i klevećem. Bošku Obradoviću se svojevremeno rugao zbog čačanskog akcenta. Ruga se onim koji idu na more, sad i onima koji idu na zimovanje – ukazuje Rakić.

Pri tome, dodaje, on i svi oko njega žive kao arapski šeici.

– Putuju na najudaljenije destinacije i odsedaju u najskupljim hotelima, piju vina koja koštaju više od mog porodičnog auta, upisuju decu u najskuplje privatne škole po Evropi, u kojim školarina za jedno polugodište košta kao dvosoban stan. Valjda to sve može kad se oslobodiš svakog stida. Ali, najporaznije za građane Srbije je to što se Vučić na konferenciji koja je sazvana važnim povodom, a to je rešavanje pitanja Kosova i Metohije, bavi takvim trivijalnostima kao što su ko gde zimuje i šta radi u svoje slobodno vreme – zaključuje Rakić.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, kaže za Danas da Vučić drži građane Srbije u siromaštvu.

– Većina njegovih glasača ne ide na letovanja jer za njega glasaju najsiromašniji, tako da svakog ko letuje ili zimuje negde on proziva kako bi kod svog biračkog tela prikupio političke poene. To je politika siromaštva gde svakog ko može negde da letuje ili zimuje mrzi pola Srbije. Kada bi svi građani imali mogućnosti da putuju i vide kako živi normalan svet, potpuno bi drugačije gledali na život u Srbiji – ističe Veselinović.

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović smatra da je bespredmetno komentarisati Vučićeve izjave, jer su, kako kaže, toliko nesuvisle, zlobne, besmislene i glupe, da je to, najčešće, samo gubljenje vremena.

– Te poruke i većinu onoga što izlazi iz njegovih usta, prevashodno o njemu samom govori i vidljivo je čak i za površnog slušaoca. To što je igrom slučaja on predsednik naše države, poprilično i o nama govori. Što se mene tiče, u cilju očuvanja svog mentalnog zdravlja, izbegavam da ga slušam ili gledam, jer ništa suvislo i ništa vredno slušanja/gledanja tu neću naći – poručuje Ćorović.

Podsetimo, tokom prošlog leta Vuči je izjavio: „samo vi idite na more da se kupate, pa ćete se kupate zimi, samo ne znam u hladnoj ili toploj vodi“.

U više navrata je govorio kako on ne ide na letovanje, povezujući tu činjenicu sa „srpstvom“:

„Ja da idem na more da se kupam da bih bio poželjan, dobar Srbin, neću, mene ne zanima more“, rekao je Vučić.

Posebno se osvrnuo na građane Srbije koji letuju u Hrvatskoj, uvezujući tu činjenicu sa posetom Jasenovcu.

„Ja more ne želim da vidim. Mnogo građana odlazi na more u Hrvatsku, hvale se, čestitam im, ja ne želim da idem na more u Hrvatsku, ne zanima me. Mene zanima Jasenovac“, poručio je Vučić prošlog leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari