Šta predstavlja "Cvet Srebrenice", nezvanični simbol sećanja na genocid? 1Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Cvet „Sećanje“, poznatiji kao Cvet Srebrenice predstavlja nezvanični simbol sećanja na genocid koji se dogodio tokom rata u Bosni i Hercegovini 1995 godine.

Ovaj cvet su osmislile žene iz udruženja „Gračaničko keranje“ iz Gračanice, i on je prvi put predstavljen 1. jula 2011. godine. Građani Bosne i Hercegovine ali i drugih država ovaj čipkani cvet nose na reveru u znak sećanja na žrtve genocida koji se smatra najvećim ratnim zločinom u evropi još od 1945. godine.

Bela boja latica ovog cveta simbolizuje nevinost i predstavlja nevino stradale žrtve, zelena boja njegovog središnjeg dela simbolizuje nadu, dok 11 latica simbolizuju 11. jul 1995. godine, dan kada se genocid dogodio.

Postoji nekoliko varijacija na ovaj cvet koje su izradili razni umetnici, a najpoznatija je ona sarajevskog umetnika Mensura Bektića. Latice na Bektićevom cvetu se sastoje od sedam komponentni koje bi trebalo da asociraju na oči stradalih ali i preživelih Bošnjaka, a sredini se nalazi zeleni kamen napravljen od stakla.

U sredini jednog kružnog toka u naselju Mokušnice u Zenici, cveće je poređano tako da izgleda kao beli cvet „Sećanje“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari