Šta se krije iza stalnih dramatičnih najava Aleksandra Vučića 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Navikli smo da predsednik Srbije u svakoj situaciji voli sebe da predstavi kao žrtvu, ali je na nedavnoj sednici Vlade Srbije, gde je mimo Ustava Republike Srbije vodio sednicu, otišao toliko daleko da je „zapretio“ da bi se zbog energetske krize u Srbiji „obesio o najveći luster“.

Sagovornici Danasa saglasni su da je reč o jeftinom populizmu, i da takva retorika ne priliči predsedniku jedne države.

– Takav rečnik ne priliči predsedniku uopšte. On to radi namerno, da bi se predstavio kao „narodski čovek“, a i dočarao „kako mu je teško“, ocenjuje za Danas politički analitičar Đorđe Vukadinović, dodajući da ne zna da je i jedan predsednik države pretio „bešenjem“, a da kod nas to niko nije sigurno.

Advokat i predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić ukazuje za Danas da, koliko je čuo od novinara, u toj prostoriji u kojoj je Vučić najavio da će da se „obesi o najveći luster“, lustera nije ni bilo.

– To pomalo liči na Alana Forda. To je sve deo Vučićeve jeftine glume kojom on širi poruke kako je mnogo zabrinut. Jedna lažna patetika od koje normalan čovek može jedino da dobije mučninu, ukazuje Gajić.

Sličnog mišljenja je i advokat Vladimir Terzić koji Vučićevo ponašanje karakteriše kao nedolično.

– Trebalo bi da mu to savetnici kažu, izlaziti u javnost sa takvim „idejama“ je štetno. Građani gube poverenje u instituciju predsednika, brinu se pre svega zbog obavljanja državnih poslova, a onda i za predsednika kao čoveka. Opterećenost je očigledna, zbog zdravlja bi trebalo da se povuče – poručuje Terzić.

Na pitanje o bešenju o luster, politički analitičar Boban Stojanović se nasmejao konstatujući da ne zna odakle je predsedniku to krenulo i zašto to stalno spominje.

– Svakako da je deo njegove propagande da se predstavi kao mučenik koji radi po ceo dan, kako se bori za Srbiju, kako sve od njega zavisi, a onda da pojača taj utisak. Siguran sam da nisu ozbiljne pretnje vešanjem, a u potpunosti mu ne priliče. Samo dodatno urušavaju ugled institucije Predsednika i države takvim izjavama posebno u susretu sa stranim diplomatama – ukazuje Stojanović.

Ideju o bešenju o luster predsednik Srbije je izneo na nedavnoj sednici Vlade kada je konstatovano da je Srbiju zadesila „elementarna nepogoda“, odnosno da je pao sneg te je na hiljade domaćinstava širom Srbije ostalo bez struje i grejanja. Vučić je tada predočio broj drvenih bandera u Srbiji, komentarisao kvalitet blatnjavog uglja i pozvao nadležne na odgovornost.

Pajtić: Neće se on obesiti, obešenjak jedan

Profesor prava i bivši predsednik DS Bojan Pajtić ističe za Danas da tako banalna komunikacija sa javnošću ne priliči ni predsedniku mesne zajednice, a kamoli predsedniku države. „Eufemizam je reći da laže – on i ne zna da postoji istina. Neće se on obesiti, obešenjak jedan – zaključuje Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari