Šta sve možete da vidite u Donjem Podunavlju tokom novogodišnjih praznika 1Tvrđava Golubac/ Foto Jelena Bujdić Krečković

Meteorolozi najavljuju novogodišnju noć i predstojeće praznične dane bez snega i sa ne baš tako zimskim temperaturama, što je idealno za izlete po Srbiji. Potencijalna destinacija može da bude Donje Podunavlje, gde su Tvrđava Golubački grad, ali i ništa manje atraktivni Lepenski Vir, Rajkova pećina, Trajanov most, Muzej Krajine i Rodna kuća Stevana Mokranjca.

Ako krećete iz pravca Beograda ne treba vam više od dva i po sata vožnje do Golupca, varoši na Dunavu koji je tu “širok kao more”.

Tvrđava Golubac, koju je ove godine obišlo 170.000 turista iz zemlje i inostranstva, otvorena je za posete u vreme novogodišnjeg praznika, saznaje Danas od direktorke Tvrđave Iskre Maksimović.

– Uobičajeno radno vreme je od 10 do 14 časova –  nav odi ona.

Penjačke zone u Tvrđavi, crvena, plava i crna, zatvorene su za posete do 15. marta, ali je dostupna zelena sa stalnim izložbama koje omogućavaju da saznate nešto više o ovoj srednjovekovnoj tvrđavi.

Šta sve možete da vidite u Donjem Podunavlju tokom novogodišnjih praznika 2
Stanovnici Tvrđave Golubac/Foto: J. B. K.

Na topovskoj kuli su dve vrste autentičnih replika srednjovekovnog topa čija je osnovna namena bila odbrana pristaništa i plovnog puta, odnosno zaštita sa reke.

Izložba Zapovednici Golubačke tvrđave prikazuje period od XV do XVII veka i prati smene ugarske, srpske i osmanske vlasti, panoramu rata i mira, ukrštanje vojničkog i svakodnevnog života.

Arheološka izložba Ratničko oprema i naoružanje Golubačke tvrđave sadrži odabir konzerviranih arheoloških nalaza srednjovekovnog oružja i delova ratničke opreme otkrivenih tokom novih arheoloških istraživanja u okviru Projekta revitalizacije Golubačke tvrđave.

U palati Tvrđave je i izložba posvećena Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom srpskom ćiriličnom rukopisu, koji su ispisali i oslikali srpski monasi u poslednjoj četvrtini XII veka i koga UNESKO uvrstio u Pamćenje sveta, među najvrednija pokretna dobra u istoriji.

Na desetak kilometara od Tvrđave Golubac je i Manstir Tumane, srpski pravoslavni manastir iz 14. veka koji je prema narodnom predanju, zadužbina Miloša Obilića.

Zahvaljujući verskom turizmu postao je najposećeniji manastir na prostoru Srbije s početka ovog veka.

Nastavljajući nizvodno Đerdapskom magistralom koja od Golupca sve vreme prati Dunav, sledeća stanica je arheološki lokalitet Lepenski Vir koji predstavlja ostatke najstarijeg sedelačkog naselja u Evropi.

-Prvo organizovano ljudsko naselje na otvorenom nalazilo se u Đerdapu i osnovano je pre osam hiljada godina. Miroljubivi „lepenski“ alasi su ovu lokaciju pažljivo birali i tu oformili kulturu koja je trajala čitavih dve hiljade godina u kontinuitetu, i to u periodu 6500-4500 godine p. n. e. – kažu nam u Lepenskom Viru.

Šta sve možete da vidite u Donjem Podunavlju tokom novogodišnjih praznika 3
Foto: Dragan Miletić

Dodaju i da će Centar za posetioce biti otvoren i 1. i 2. januara, od 10 do 16 časova.

I kada ste već na teritoriji opštine Majdanpek, predlažemo da malo skrenete sa dunavske obale i uputite se u Rajkovu pećinu, po mnogima najlepšu pećinu u Srbiji koju odlikuje iskričavo beli pećinski nakit.

Kroz pećinu vodi kružna turistička staza dužine čak 1.410 metara.

Ime je dobila po čuvenom harambaši Rajku, za koga se pretpostavlja da je živeo u 19. veku. Rajko je, po predanju, danju bio mehandžija, noću je pljačkao turske karavane, a blago sakrivao u ovoj pećini.

-Pećinu je moguće obići u dane praznika, ali je obavezna najava i da grupa ne bude manja od četiri osobe. Ovaj princip posete važi za čitav zimski period, a primenjujemo ga zbog mera energetske efikasnosti – kazala je za Danas v.d. direktorka Turističke organizacije opštine Majdanpek Svetlana Lazarevska.

Ako želite da vidite ostatke mosta koji je bio čak hiljadu godina najduži na svetu, iz Majdanpeka krenite put Kladova.

Par kilometara nizvodno od Kladova u blizini sela Kostol nalaze se ostaci Trajanovog mosta koji je na prelazu I u II veka spajao Gornju Meziju i Dakiju (današnju Srbiju i Rumuniju), dve granične provincije Rimskog carstva.

Dužina mosta bila je 1.097,5 metara, projektovao ga je najveći arhitekta toga doba, Apolodor iz Damaska, zbog čega spada u red najznačajnih dela rimskog građevinarstva.

Šta sve možete da vidite u Donjem Podunavlju tokom novogodišnjih praznika 4
Foto: Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo

Gradnja je trajala dve godine, od 103 – 105, a izgled mosta ovekovečen je na Trajanovom stubu u Rimu.

Tragove velikog Rimskog carstva mogu se videti u arheološkoj zbirci Muzeja Krajine u Negotinu i ne samo njih jer je preko najvrednijih arheoloških eksponata prikazan period od paleolita do kasnog srednjeg veka.

Muzej Hajduk Veljka prikazuje velikog krajinskoj junaka poznatog po rečenici “Glavu dajem, ali Krajinu ne dajem”, a postavku u Mokranjčevoj rodnoj kući čine originalni predmeti, fotografije i dokumenti iz života i rada slavnog srpskog kompozitora.

U rodnoj kući kompozitora koja je od proletos u “Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora” je i memorijalna postavka posvećena Momčilu St. Mokranjcu, jedinom potomku Stevana Mokranjca i ocu srpske i jugoslovenske toksikologije.

U dane praznika, kako nam je rekao direktor negotinskog muzeja Ivica Trajković, muzej ne radi, ali “ako se neko najavi i za praznik otvorićemo”.

Putovanje Donjim Podunavljem je putovanje kroz vreme bez vremenske mašine i jedan od zanimljivih načina upoznavanja sa istorijom, tradicijom i kulturom naroda koji su živeli na ovom prostoru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari