Stamatović: Do proleća 2023. završetak projekta uvođenja primarne selekcije otpada 1Foto: Nenad Kovačević

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović najavio je da bi do proleća sledeće godine svi korisnici sa teritorije Čajetine i Zlatibora trebalo da budu uključeni u sistem primarne selekcije otpada.

Kazao je da „projekat podrazumeva odvajanje smeća na mestu nastanka i reciklažno dvorište“.

„Smeće odvozimo na regionalnu deponiju Duboko, koja je već dugo u problemu i shvatamo da ćemo u kratkom vremenskom roku doći u problem sa čvrstim otpadom. Zato radimo selekciju otpada na mestu nastanka“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, kante za odvajanje otpada podeljene su domaćinstvima.

Istakao je da će građani manje plaćati naknadu za odnošenje smeća nego što je do sada i moći ujedno da recikliraju i zarade.

„Pre godinu dana usvojen je lokalni plan o upravljanju otpadom kojim je predviđeno da se na teritoriji opštine krene sa selekcijom otpada. S tom aktivnošću smo počeli pre mesec i po dana. Nadamo se da ćemo do proleća sledeće godine uvesti sve korisnike na teritoriji Čajetine i Zlatibora u sistem primarne selekcije“, rekao je direktor JKP „Čajetina“ Srđan Pantović novinarima koji su posetili Čajetinu.

Kako je istakao, u okviru projekta odlaganja otpada izgrađena su i reciklažna dvorišta, a građanima su podeljene kante od 120 i 240 litara koje služe za odlaganje sirovog i reciklažnog otpada.

„Kante su čipovane, imaju GPS za praćenje i znaće se kog dana i u koliko sati su pražnjene. Mokri otpad je organski otpad koji ne ide na reciklažu, a suvi otpad jesu plastika, karton, metal i sve ono što može da se reciklira“, kazao je Pantović.

Prema njegovim rečima, veliki hoteli na Zlatiboru takođe su zainteresovani za ovaj projekat i primarnu selekciju otpada.

„Na prostoru centra Zlatibora se nalaze četiri reciklažna ostrva. Godišnje preduzeće preda 10.000 tona komunalnog otpada u reciklažni centar ‘Duboko’, a iz godine u godinu se količina povećava. Shodno tome se nabavljaju novi kamioni i oprema“, rekao je Pantović.

On je najavio i nove ugovore sa ovlašćenim reciklerima koji će biti u obavezi da određenu količinu otpada prevezu do svojih reciklažnih centara i uklone ga.

Pantović je rekao da opština ima u planu da se za određene količine smeća koje garđani budu donosili na reciklažu isplaćuje novac kao podsticaj da to i dalje čine.

Kompletan završetak radova na projektu reciklažnog dvorišta planiran je za maj naredne godine.

JKP „Čajetina“ dobilo je donacije i stručnu pomoć od Vlade Švedske za projekat upravljanja otpadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari