Stambeni konkurs raspisan i završen za tri dana 1foto: sajt opštine Ada

U Ginisovoj knjizi rekorda mogu se naći podaci o najvećim postignutim brzinama vozova, automobila, aviona, najbržim ljudima i životinjama i ko zna još kakvih brzina. Nije poznato da li je zabaležena brzina sa kojom je raspisan i okončan neki konkurs, a ako nije, onda bi za takav rekord mogla da konkuriše bačka opština Ada.

U Adi, varošici na obali Tise, naime, za samo nekoliko dana je raspisan i okončan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava bračnim i vanbračnim parovima, kao i samohranim roditeljima za kupovinu stanova ili kuća.

Najpre je 10. januara Opštinsko veće na čelu sa predsednikom opštine Zoltanom Bilickim usvojilo je pravilnik koji reguliše uslove za dobijanje pomoći, formirana je petočlana komisija i odmah raspisan konkurs.

Brzina za pohvalu, reklo bi se, ali kao da su u toj žurbi napravljene greške u koracima i to ne slučajne. Konkurs nije objavljen na sajtu opštine, na oglasnoj tabli ili u javnim lokalnim i drugim glasilima, već samo u opštinskom Službenom listu. A da bi se postigla potrebna brzina, zainteresovani za opštinsku pomoć mogli su da se prijave za svega tri i po dana – do 14. januara. Kakva je tu trka nastala može se samo pretpostaviti, jer je trebalo pribaviti više od deset dokumenata, izjava, fotokopija i uverenja, procena veštaka, izvoda iz katastra … Sve to za samo tri i po dana.

Oni koji nemaju krov nad glavom izgleda da su spremni na svakojake prepreke ili su možda unapred znali kada će se i gde pojaviti konkurs i šta sve treba da pribave da bi se nadmetali za opštinsku subvenciju.

Da je sve proteklo kako je opštinska vlast zamislila potvrdilo je Opštinsko veće koje je već 24. januara donelo odluku o dodeli bespovratnih subvencija. Ukupno 20 miliona dinara podeljeno je za 24 bračnim i vanbračnim parovima, te samohranim roditeljima u iznosima od 797 hiljada do milion dinara, odnosno 6,7 do 8,5 hiljada evra. Oni koji su dobili taj novac moraju da još toliko sami ulože kako bi u roku od 15 dana potpisali ugovore sa opštinom, a potom i sa prodavcem nekretnine.

Tim povodom oglasio se Opštinski odbor Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara koji je postavio pitanje da li se radi o opštinskoj bespovratnoj pomoći onima kojima je to potrebno ili je to nagrađivanje po partijskoj osnovi. Kome i kako deli sredstva iz opštinskog budžeta predsednik opštine Ada Bilicki Zoltan (SNS).

U DZVM navode da je predsednik opštine Ada Bilicki Zoltan već delio novac poreskih obveznika putem opštinskih konkursa pre i posle zadnjih lokalnih izbora, a po pravilu subvencije ili bespovratnu pomoć dobijali su pojedinci ili preduzetnici koji su direktno pomagali njegovu izbornu listu ili su bili lokalni odbornici iz njegove ekipe.

„Među dobitnicima stambene pomoći ima onih koji su već dobijali takvu subvenciju prethodnih godina, oni koji imaju kuće, ili, recimo, žive u Novom Sadu i stambeno su obezbeđeni, ima i onih koji su u bliskim rodbinskim vezama sa određenim visokim funkcionerom, pa su se sasvim „slučajno“ našli među pobednicima na konkursu“, kaže predsednik DZVM Aron Čonka.

On zaključuje da sve pomenute okolnosti navode na zaključak da je ovaj konkurs fingiran i da je reč o velikom skandalu.

U DZVM zahtevaju od predsednika opštine da poništi konkurs i raspiše novi na transparentan i zakoniti način.
„Skupština opštine Ada nije njegovo privatno preduzeće niti je budžet opštine njegov džeparac da ga deli po svom ćefu i nahođenju“, ističu u DZVM.

Pozvali smo i predsednika opštine Zoltana Bilickog da čujemo njegovu stranu priče. U sredu je, po rečima sekretarice, bio jako zauzet, a u četvrtak je odsečnim, ali ljubaznim glasom odgovorila: „Predsednik ne želi da o tome govori“.

Ima razloga za poništenje konkursa

„To je nerazumno kratak rok, potpuno neprimeren. Čak i u slučaju da rokovi nisu propisani opštinskim aktima ili zakonom, trebalo bi da taj konkurs bude poništen, jer je očigledno da ovako kako je urađeno ne služi svrsi budžetskog finansiranja. Ako je suprotno nekim aktima, moglo bi da se ide na poništenje konkursa. To bi mogao da traži neko zainteresovan, neko nije dobio ta sredstva ili nije stigao da prikupi potrebna dokumenta, kaže programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Konkurs za pijačne tezge

Čudni su kriterijumi po kojima vlast u Adi objavljuje konkurse na opštinskom sajtu. Nije bilo mesta da se tamo nađe stambeni konkurs i formular za prijavu, ali su zato objavljeni drugi konkursi. Na sajtu se može naći konkurs za dodelu subvencija poljoprivrednicima za zakup pijačnih tezgi, za dodelu novca sportskim klubovima ili udruženjima građana, privrednicima, za dotacije premija osiguranja useva…Svi sem jednog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari