Slavku Popoviću, osnivaču inđijskog zoo vrta „Koki“, nadležna inspekcija ovih dana uručila je rešenje o nužnosti iseljavanja vrta koji se nalazi na javnoj površini. Popović, međutim, želi da vrt ostane na istom mestu, pa je on još protekle godine prikupljao potpise podrške građana tom zahtevu.

Slavku Popoviću, osnivaču inđijskog zoo vrta „Koki“, nadležna inspekcija ovih dana uručila je rešenje o nužnosti iseljavanja vrta koji se nalazi na javnoj površini. Popović, međutim, želi da vrt ostane na istom mestu, pa je on još protekle godine prikupljao potpise podrške građana tom zahtevu. Prema Popovićevim tvrdnjama, potpisa ima tri hiljade i sve je to predočeno vlastima i urbanistima.
– Vrt se nalazi na opštinskom zemljištu, ali sam se nadao da ćemo moći tu da ostanemo. Na dva hektara ima mnogo sadnica, oko dve hiljade stabala, a od životinja tu su medvedi, lame, jelen lopatar, zmije i ptice. Ovaj vrt sam podigao pre više od deset godina s namerom da ostane u Inđiji i da bude na korist građanima, da naša deca mogu da vide životinje i ovde, a ne da moraju da odlaze u neki veći grad – navodi Slavko Popović.

Odbrana zoo-vrta

Za juče po podne bila je zakazana odbrana iseljavanja inđijskog zoo-vrta. „Odbranu“ je organizovala SRS u ovoj opštini, a podršku je dao i Marjan Rističević, predsednik SO Inđija. Zanimljivo je da je među onima koji daju podršku upravo predsednik Skupštine opštine, koji je glasao za odluku SO u vezi s legalizacijom objekata, pa ispada da daje podrušku onome što je u suprotnosti akta koji je usvojila Skupština kojoj predsedava.

Opština je Popoviću još pre nekoliko godina ponudila preseljenje o svom trošku na drugu lokaciju, da podigne pravu zidanu ogradu oko vrta, mesto upravnika i još nešto, no Popović ovakvo rešenje nije prihvatio. Uz to u Opštini tvrde da je svojevremeno dozvola Popoviću data na pet godina i da je taj rok prošao davnih dana, da niko ne želi da uništi vrt već naprotiv da ga razvija, ali ta solucija iz nekih ličnih razloga očigledno ne odgovara Popoviću. Takođe, rešenje inspekcije kojim je preciziran rok iseljavanja nije prvo, kažu upućeni.
Čaršijske priče, kojih u malim sredinama uvek ima, kažu da je na istom zemljištu Popovič nelegalno sazidao svoju kuću i da je zapravo to glavni problem, jer zemljište ide na licitaciju i namenjeno je budućem banjskom kompleksu.
– Ja sam i generalni i detaljni urbanistički plan naučio napamet i tvrdim da smetnji nema da vrt ostane. Valjda je bolje da budu stabla i životinje nego neki parking za 20-30 kamiona. To što opštinari pričaju da imaju spremno rešenje za preseljenje nije tačno. To oni nude samo na televiziji – kaže Slavko Popović i dodaje da bi po njegovom mišljenju najbolje rešenje za ovaj problem bilo da se organizuje izjašnjavanje građana.
Načelnica Odeljenja za inspekcijske poslove Opštine Inđija Olivera Petrušić-Gavrić kaže da je neophodno uklanjanje bespravno podignutih objekata u Bloku 3 jer se to zemljište privodi nameni.
– Investitoru Slavku Popoviću je data mogućnost da se, kao stranka, izjasni u postupku. Na prvoj zakazanoj raspravi investitor je odbio da se izjasni, a na sledeće dve zakazane rasprave nije se pojavio. Građevinska inspekcija je od Opštinskog odeljenja za urbanizam pribavila zaključak o odbacivanju podneska -zahteva za legalizaciju, s obzirom da po zahtevu za dopunu stranka nije postupila i nije priložila dokaz o vlasništvu parcele, kao ni geodetski snimak, kopiju plana parcele i objekta. Zaključak je po žalbi drugostepeni organ Pokrajinski sekretarijat potvrdio, odnosno odbio žalbu Slavka Popovića. U legalizaciju su prijavljeni stambeni objekat, poslovni, magacinski prostor i pomoćni objekat – kaže načelnica Olivera Petrušić-Gavrić i dodaje da je po Generalnom urbanističkom planu, Blok 3 namenjen za turističko, sportsko-rekreativne sadržaje, a nikako nije zona stanovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari