migranti(Ilustracija) Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Komesar za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević izjavila je da je od januara 2022. godine do danas, kroz centre kojima rukovodi Komesarijat prošlo 116.312 osoba, što je povećanje od 101,65 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Povodom Medjunarodnog dana migranata 18. decembra, Stanisavljević je rekla da u16prihvatnih i centara za azil trenutno boravi 5.200 migranata, od toga 4.780 muškaraca, 156 žena i 264 dece iz Maroka, Avganistana, Sirije, Burundija, Pakistana, navedeno je u saopštenju.

„Bez obzira na dužinu boravka u Srbiji, za sve njih je obezbeđen smeštaj, hrana, odeća, medicinska nega, a deca su uključena u obrazovni sistem“, rekla je Stanisavljević i dodala da je ovu godinu obeležio povećani priliv migranata iz Azije i Afrike.

Kroz Srbiju je ove godine prošloi 133.715 izbeglica iz Ukrajine, rekla je Stanisavljević i dodala da u privatnom smeštaju pomogao oko 4.000 izbeglica iz Ukrajine, dok su na današnji danu Centru za azil u Vranju smeštene 83 osobe.

Ona je podsetila da je kroz Srbiju prošlo više od milion migranata napominjući da migrantska kriza predstavljala veliki izazov za državu.

„Srbija će nastaviti da se odgovorno i humano odnosi prema svim onim ljudima kojima je potrebna zaštita naše države, ali isto tako da neće dozvoliti kršenje zakona na njenoj teritoriji, prema čemu ima nultu toleranciju“, rekla je Stanisavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari