Stara granica Rajha uspostavljena u Poljskoj 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Policijska granica Rajha u Poljskoj pomerena je sada na bivšu granicu Nemačke od pre 1914. godine.

Stara granica Rajha uspostavljena u Poljskoj 2Kako prenosi Vreme, demarkacionom linijom koja je povučena u Poljskoj između Nemačke i Rusije, ruski deo sada obuhvata mnogo više od polovine Poljske Republike.

Od 32 miliona stanovnika u Poljskoj, pod rusku vlast pada 14 miliona. Od 16 poljskih administrativnih oblasti, vojvodstava, Rusija uzima sedam, i tri delimično.

Broj Poljaka u tim oblastima nije mnogo ispod Belorusa.

Stara granica Rajha uspostavljena u Poljskoj 3Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Francuske trupe napredovale su istočno od Sare, gde su ih nemački avioni napali, kako prenosi Pravda.

Došlo je do bitke između lovaca sa jedne i druge strane. Ova bitka vodila se između Sare i Vogeza. U sektoru Vogeza Nemci su morali da povuku svoje odrede.

Neutralni posmatrači ističu da je nemačko naoružanje prvorazredno, ali nemačka armija nije po broju i izvežbanosti tako jaka kao 1914. godine.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari