"Stari Vujadin" namučio osmake, neki nisu znali šta znači "gord" 1Foto. V. Andrić/Danas

Poslednji, 20. zadatak u testu iz srpskog jezika namučio je dobar deo osmaka u OŠ „Petar Petrović Njegoš“ koji su po završetku polaganja male mature među sobom proveravali ko je kako razumeo odlomak iz epske pesme „Stari Vujadin“.

U tom zadatku od đaka se tražilo da u ponuđenim odgovorima označe koje tvrdnje objašnjavaju osobine glavnog junaka i umetničke odlike pesme.

Učenica Mila iz pomenute beogradske osmoletke kažu da je najteže bilo što se u tekstu moralo tražiti preneseno značenje da bi se delovi pesme mogli pravilno protumačiti.

Đaci skreću pažnju i da je nekoliko prethodnih godina u zadacima u kojima se proveravalo razumevanje pročitanog među ponuđenim odgovorima trebalo zaokružiti samo jedan tačan, a sada su od šest bile tačne tri tvrdnje.

Utisak osmaka sa kojima smo razgovarali je da je ovogodišnji test iz srpskog jezika bio teži nego ranijih godina, ali ima i dece koja su za svega 45 minuta predala ispitne sveske i izašla iz učionice.

Učenica Ana kaže da test nije bio preterano težak, ali da je više vežbala gramatiku.

– Tražilo se da odredimo vrste reči, službu reči, padeže, bilo je pisanje velikog slova…pravopis nije bio previše težak – rekla nam je ova osmakinja.

Samo tri zadatka su bila otvorenog tipa, odnosno u njima se tražilo da učenici napišu odgovor, dok je u preostalih 17 pitanja trebalo obojiti kružiće sa tačnim odgovorima.

Neki od učenika sa kojima smo razgovarali po završetku ispita požalili su se i da nisu znali šta znači reč gord.

Naime, u jednom pitanju dat je odlomak iz romana Branimira Ćosića „Pokošeno polje“ koji glasi: „Nenad Bajkić, čist dečak u plavom mornarskom odelu sa kratkim pantalonicama i dugim trakama na kapi, bio je tog dana neobično gord, jer je divna kožna lopta, čija koža miriše na novo i škripi pod pritiskom ruku, njegova.“

Od učenika se očekivalo da pogode da li gord znači: ponosan, ushićen, razdragan, srećan ili zadovoljan.

– Ja sam znala iz svakodnevnog života da je gord ponosan pa sam tako pogodila – rekla nam je jedna osmakinja.

Učenici će sutra polagati završni ispit iz matematike, a u petak će raditi test po izboru čime se završava ovogodišnja mala matura.

Preliminarni rezultati biće objavljeni u petak od 8 sati na portalu Moja srednja škola i u matičnim osmoletkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari