Pored liste za odbornike lokalne Skupštine, ovih dana aktuelna je i stranačka groznica oko toga ko će biti kandidati za poslanike budućeg saziva republičkog parlamenta, tim pre što Pirot u raspuštenom sazivu Skupštine Srbije nije imao poslanika, pa su sada apetiti stranaka naglo porasli.

Pored liste za odbornike lokalne Skupštine, ovih dana aktuelna je i stranačka groznica oko toga ko će biti kandidati za poslanike budućeg saziva republičkog parlamenta, tim pre što Pirot u raspuštenom sazivu Skupštine Srbije nije imao poslanika, pa su sada apetiti stranaka naglo porasli.
Kandidate za poslanike imaće izgleda sve veće političke partije koje deluju na području opštine i okruga. Opštinski odbor DS za poslanika kandiduje, drugi put, aktuelnog načelnika Pirotskog upravnog okruga Gorana Stamenovića. On je bio kandidat i na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, ali je mandat na osnovu stranačkih dogovora i najboljih rezultata u Srbiji dobio Zoran Petrov iz Dimitrovgrada, koji je sada ponovo kandidat za novi poslanički mandat.U trci za poslanika opet kreću, takođe drugi put, Daniela Tošić (DSS) i Goran Jovanović (NS) iz Pirota, kandidati narodnjačke koalicije DSS – NS i Donka Banović (DSS) iz Dimitrovgrada, takođe kandidat iste koalicije, koja je bila poslanik u dva prethodna mandata. Radikali će imati tri kandidata za poslanika iz Pirotskog okruga – Dragana Pavlovića i Radicu Jocić iz Bele Palanke i Igora Veljkovića, predsednika OO SRS iz Pirota. Jocićeva je bila poslanik u raspuštenoj Skupštini a bogato poslaničko iskustvo u više mandata ima i Dragan Pavlović, dok Veljković prvi put ulazi u trku za poslaničko mesto.

Ne može se na dve stolice

Koalicija za Pirot, kojoj prema koalicionom sporazumu sa G17 plus, pripada jedno poslaničko mesto, kako smo već pisali, odrekla se tog mandata.

– U sporazumu o predizbornoj saradnji imali smo definisan stav da će KZP na republičkim izborima imati svog kandidata. Verovatno bi se to i desilo da su izbori razdvojeni, da su posebno lokalni, a posebno republički. Mi nećemo praviti nikakve rezervne varijante i hoćemo da na lokalnim izborima sve snage uložimo u listu koja se zove „Koalicija za Pirot – Vladan Vasić, G17 plus – Mlađan Dinkić“. Nisam želeo da sedim na dve stolice. Bojim se da Pirot opet neće imati svog poslanika. Jedino poslaničko mesto koje je bilo garantovano trebalo je da dobije KZP, a ostali mandati će zavisiti od rezultata izbora. Ne verujem u snagu OO DS i da može da obezbedi poslanički mandat i to je velika šteta za Pirot – izjavio je nedavno predsednik opštine Pirot lider KZP Vladan Vasić.

Opštinski odbor LDP za poslanike kandiduje trojicu svojih članova. To su Đorđe Petrović, Zoran Stančev i Bojan Ranđelović. Svi su iz Pirota.
Lista SPS – PUPS – JS – PSS takođe ima svoje kandidate, ali će lista biti konačno usvojena na centralnoj Konvenciji 5. aprila u Beogradu. Međutim, kako nezvanično saznajemo, kandidat za poslanika iz Pirota je Vidojko Panajotović, koji je i prošle godine učestvovao u trci za poslanike, Petar Jončić, dugogodišnji direktor „Lisce“ iz Babušnice i Danijela Krstić iz Bele Palanke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari