STAV: Studenti kreću u umrežavanje i spremaju se za borbu na ulici 1Vojin Radovanović

Studenti će svojim samoorganizovanjem preko neformalnih grupa i organizacija mladih izvršiti pritisak na vladu Srbije ukoliko se ona bude oglušila na zahtev za međunarodnom istragom koja je danas zatražena u rezoluciji koju je usvojio Evropski parlament, istakla je večeras Mila Pajić, jedna od studentkinja koja je deo novosadske studentske grupe STAV.

„Što se tiče studentskog organizovanja, vlast je proteklih deset godina radila na tome da demotiviše sve građane, pa i studente, ali mi ćemo pokušati da ih motivišemo da se uključe. Mi želimo da kažemo glasno – politika nas zanima i mi smo deo nje“, rekla je Pajić.

Kako je precizirala u izjavi za Betu, grupa STAV – studenti protiv autoritarne vlasti, osnovana je zvanično 1. februara a večerašnjom akcijom je i javno obelodanila svoje delovanje, kao i planove za umrežavanje sa studentima širom Srbije.

Tim povodom, STAV je večeras u Crnoj kući u Novom Sadu organizovao projekciju dokumentarnog filma VIN produkcije „Pištljka jača od pendreka“ koji se bavi studentskim i građanskim protestima zbog izborne krađe 1996/97. godine.

„Inicijativa STAV za cilj ima pokretanje promene ili makar da bude deo promene. Svesni smo da ne može da se desi sada i odmah, ali želimo da organzujemo akcije poput ove kojima motivišemo druge mlade ljude, da se okupimo kako bismo zajedno rešavali probleme“, dodala je Pajić.

Ističe i da ova grupa trenutno nema nikakve veze s opozicionim partijama, da od njih očekuje da deluju u institucijama, dok će se studenti za promene boriti na ulici „jer drugu instituciju nemamo“.

Nakon projekcije usledila je debata u kojoj je učestvovalo par desetina studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari