Stefanović: Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije formirali radne grupe za moguće uvođenje obaveznog vojnog roka 1Foto: MOD

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije formirale radne grupe koje vrše analizu svih segmenata koji se tiču postavljenog zadatka i planiranja mogućnosti ponovnog uvođenja redovnog služenja vojnog roka.

“Očekujem da ćemo u naredne dve nedelje imati izrađen plan s kompletnim analizama i najboljim rešenjima u pogledu finansijskog aspekta, aspekta obuke i aspekta regrutacije i selekcije, koji ćemo prezentovati predsedniku (Aleksandru) Vučiću“, rekao je Stefanović za „Telegraf“, prenosi Ministarstvo odbrane.

Kako je rekao, njegov lični stav po ovom pitanju od ranije je poznat.

„Kao što je predsednik Vučić i rekao, Srbija je vojno neutralna zemlja i kao takva smatram da treba da ima obavezni vojni rok, baš kao što ga imaju i Austrija i Švajcarska. Njegovim uvođenjem bi, pre svega, pojačali odbrambene kapacitete naše zemlje“, rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da je važno da mladi ljudi prođu obuku u vojničkim veštinama i da se upoznaju sa složenim borbenim sistemima i ostalom savremenom tehnikom, opremom i naoružanjem koje Vojska Srbije danas ima, a čime u prethodnim decenijama i nije baš mogla da se pohvali.

„Naravno, konačnu odluku doneće parlament, ali duboko sam ubeđen i kao ministar odbrane i kao neko ko je služio vojni rok, da je to izuzetno korisno i za mlade ljude i našu zemlju“, rekao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari