Stefanović i Kedži potpisali Memorandum o razumevanju o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola 1Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar javne bezbednosti Kine Džao Kedži potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, dokument o saradnji u vezi sa osnivanjem zajedničke radne grupe i pismo o namerama o donaciji.

Kako je saopštio MUP, Stefanović je rekao da će potpisani sporazumi omogućiti da zajedničke patrole tokom letnjih meseci u Beogradu budu na usluzi kineskim državljanim koji dolaze kao turisti.

Stefanović je objasnio da će zajednička radna grupa sagledavati bezbednosne izazove i rešenja vezano za zajedničke projekte koji se sprovode na teritoriji Srbije u okviru inicijative „Pojas i put“.

Kako je Stefanović istakao, teme sastanka bile su i saradnja u oblasti borbe protiv viskotehnološkog i organizovanog kriminala, zajedničke obuke pripadnika dva ministarstva, kao i zajedničke vežbe specijalnih jedinica i razmena iskustava u oblasti policijskog obrazovanja.

Kedži je rekao da je saradnja Srbije i Kine u različitim oblastima aktivna i intenzivna i da je sa Stefanovićem vodio otvoren i sadržajan razgovor, dodavši da Kina visoko ceni postignute rezultate i saradnju u oblasti sprovođenja zakona, što je važan deo bilateralnih odnosa i političkog poverenja između dve države.

„Kineska strana visoko ceni i zahvalna je Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije na velikom trudu koje je uložilo u očuvanje ključnih projekata u okviru inicijative ‘Pojas i put’, kao i održavanje bezbednosti kineskih institucija i osoblja u Srbiji“, rekao je Kedži.

Kina je, kako je naveo Kedži, spremna da dalje produbljuje saradnju sa MUP u različitim oblastima, kako bi se zaštitila i pratila ekonomsko-trgovinska saradnja Srbije i Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari