Stevan Nađ-Perge dobitnik nagrade „Marko Jarić“ za 2021. godinu 1Foto: Institut za fiziku

Nagradu Fondacije “Prof. dr Marko V. Jarić” za 2021. godinu dobio je dr Stevan Nađ-Perge sa Kalifornijskog tehnološkog instituta.

Nagrada „Marko Jarić“ koju domaći mediji nazivaju i “srpski Nobel za fiziku” dodeljena je Nađ-Pergeu za, kako se u obrazloženju žirija navodi, izuzetne doprinose u proučavanju nanomaterijala na bazi grafena.

Nagrada se fizičarima iz Srbije i dijaspore dodeljuje već više od dve decenije, a ove godine je svečano dodeljena putem Zum platforme. No, po tradiciji nagrade, očekuje se da laureat održi i popularno predavanje u Rektoratu Univerziteta u Beogradu i kolokvijum na Institutu za fiziku u Beogradu, čim okolnosti to dozvole.

„Nagrada je osnovana sa idejom da se istaknu rezultati koji su izuzetni i ostavljaju trag u svetskoj fizici“, rekao je tokom dodele dr Petar Adžić, upravnik Fondacije “Prof. dr Marko V. Jarić”, podsećajući na delo rano preminulog srpskog fizičara Marka Jarića koji je, kao profesor na najprestižnijim američkim univerzitetima i nosilac brojnih nagrada, objavio 105 radova u vrhunskim časopisma i četiri knjige.

Nagrada se inače dodeljuje 17. marta, na dan rođenja Marka Jarića.

Stevan Nađ Perge je završio Matematičku gimnaziju u Beogradu, a osnovne i master studije teorijske fizike na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Tokom školovanja osvajao je brojne nagrade u zemlji i inostranstvu.
Doktorirao je na Tehničkom fakultetu u Delftu gde se bavio fizikom kvantnih tačaka u poluprovodničkim nanožicama.

Nakon doktorata dobio je stipendiju za postdoktorsko usavršavanje na Univerzitetu u Prinstonu i Tehničkom univerzitetu u Delftu i u tom periodu postigao značajne rezultate u istraživanju topoloških Majorana stanja.

„Imali smo čast da sa njim radimo na Institutu na jednom modelu formiranja planetarnih sistema“, rekao je dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, ističući kako je ovogodišnji dobitnik nagrade pravi primer kako je rad sa mladima težak proces koji se isplati.

„Kako bi se postigli veliki rezultati, potrebna je saradnja institutcija u matici i dijaspori“, rekao je Bogojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari