Stojan Novaković dobija novu bistu u rodnom gradu 1

U parku kod Sokolane počeli su pripremni radovi za postavljanje nove biste Stojanu Novakoviću.

Pre više od jedne decenije sa postamenta u parku ukradena je bronzana bista sa likom znamenitog Šapčanina. Zahvaljujući donacijama sugrađana koji žive u inostranstvu i Grada Šapca, znameniti srpski političar, predsednik Vlade, diplomata, filolog i istoričar književnosti, ponovo će dobiti bistu u rodnom gradu.

Bibliograf i dvostruki dobitnik najvišeg priznanja u bibliotekarstvu, Nagrade „Stojan Novaković“, prof. Dobrilo Aranitović godinama je ukazivao na ovu sramotu za grad i kulturu, da se bista velikana proda „za gajbu piva“. On smatra da bi trebalo uvesti daleko više reda u otkupu sekundarnih sirovina da se to više nikad ne ponovi.
Grad Šabac će, ipak, dostojno proslaviti 175 godina od rođenja Stojana Novakovića. Novu bistu u bronzi izliće Stanislav Granić, autor skulpture koja je pre deceniju ukradena.

– U sredu, 1. novembra, svečano ćemo otkriti ponovo izlivenu bistu velikog Šapčanina. Posebno bih zahvalio Šapčanima koji žive u dijaspori, sugrađanima koji su finansijski podržali projekat i dokazali da nisu zaboravili na svoj rodni grad i njegovu istoriju. Možda ćemo kroz ovu akciju ponovo vratiti donatorstvo i zadužbinarstvo, po kojima je Šabac bio poznat u Srbiji, rekao je Igor Marsenić, član Gradskog veća zadužen za kulturu. Inače, u Šapcu jedna škola i ulica nose ime Stojana Novakovića, a u Masarikovoj ulici postavljena i spomen-ploča.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari