Novi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je na početku posete Poljskoj da će zapadni vojni savez, ne kršeći međunarodne obaveze, jačati bezbednost svojih postkomunističkih članica i od izazova „hibridnog rata“ kakav se vodi u Ukrajini. Naglasio je, međutim, da jak NATO ne znači da odnosi s Rusijom ne mogu da budu konstruktivni.


Stoltenberg je u intervjuu koji je juče objavila „Gazeta viborča“ rekao da ne želi da se vraća raspravi da li važi ili ne zajednička deklaracija NATO i Rusije iz 1997. godine u kojoj se NATO obavezao da neće razmeštati veće snage u postkomunističkom prostoru.

„Tu raspravu smo vodili pred poslednji samit NATO. Nema svrhe da joj se vraćamo. Pravi odgovor je plan aktivnosti za pripravnost kojim se povećava vojno prisustvo NATO u Srednjoj i Istočnoj Evropi, kazao je Stoltenberg. Generalni sekretar NATO naglasio je da nema protivurečnosti u tome da jak NATO gradi konstruktivnu saradnju s Rusijom.

Podsetio je da je njegova domovina, Norveška, i u najgorim godinama „Hladnog rata“, kao članica NATO uspevala da sa susednom Rusijom uspešno i konstruktivno sarađuje u mnogim oblastima, između ostalog u demarkaciji podmorskih granica, energetici ili ribolovu. Zbog „aktivnosti Rusije oko Ukrajine sada nema uslova za produbljavanje te saradnje s njom, o kojoj sam govorio“, kazao je Stoltenberg.

On je odabrao Poljsku za svoju prvu posetu članicama NATO, kao signal da zapadni vojni savez uzima ozbiljno obavezu preuzetu na samitu u Velsu početkom septembra da će solidarno jačati bezbednost novih postkomunističkih članica i pred izazovom „hibridnog rata“ kakav se vodi u Ukrajini. Na to su posebno osetljive baltičke zemlje – bivše republike SSSR, u kojima, za razliku od Poljske, živi jaka ruska manjina.

„Poljska i svi saveznici NATO mogu da se osećaju bezbedno. Ideja je jednostavna: Jedan za sve, svi za jednog. Moramo da se prilagodimo novoj situaciji, izradimo planove, donesemo odluke da povećamo naše mogućnosti. Treba se braniti efikasno i u slučaju ‘hibridnog rata’ kakav vidimo u Ukrajini“, kazao je Stoltenberg poljskoj televiziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari