Stopama Safina 1Foto: EPA-EFE IAN LANGSDON

Obično tako biva u vrhunskom profesionalnom sportu, i kad date sve od sebe, a to je mnogo, mora da se doda i ono makar malo sportske sreće za sinergiju koja trofeje znači.

Mladi ruski teniser jermenskog porekla Karen Hačanov doživeo je na Mastersu u Parizu metodsko-pokazni dokaz te istine.

Nije fer ni sportski umanjiti njegov veliki uspeh naglašavanjem da je Đoković bio umoran, da je dar „kostura“ da su se Novak i Rodžer sastali u polufinalu, a on je stigao „prečicom“. Hačanov je jednostavno upalio sve motore, maksimalno uradio šta je do njega, a vetar u leđa je definitivno zaslužio. Nije on baš „pao s Marsa“ u finale Pariza, nije da se ovako nešto uz malo sreće nije moglo desiti i ranije – Hačanov je pobedom nad Đokovićem i zvanično istakao kandidaturu za predvodnika novog talasa koji će verovatno pričekati da velika trojka ode sa scene da bi zauzeli njihovo mesto.

Roditelji su ga predestinirali za ovako nešto jer je tenis počeo da trenira kad je imao tri godine. Već kad je napunio 12, u porodici je doneta odluka da u njega počne ozbiljno da se ulaže i da će postati profesionalac. Bitnu ulogu u njegovom ranotinejdžerskom dobu imao je trener Vedran Martić, jedan od tvoraca Gorana Ivaniševića, zbog koga se kao 15-godišnjak čak preselio u Split. Posle malo lutanja, Martić je i danas sa klupe koautor njegovih najvećih uspeha i neki vid garancije da će uzlazna linija potrajati.

Hačanov je u Pro-tur zagazio sa 17 godina i 257 dana i time postao najmlađi Rus koji je to uspeo, nadmašivši Mihaila Južnog. Idoli su mu ipak bili Marat Safin i Huan Martin del Potro, verovatno zbog stila igre, iako ga je njegova građa u tome umnogome usmerila. Dva santimetra niži od dva metra, dugih ruku, i izuzetne brzine za svoju konstituciju ima perfektne predispozicije za moderni tenis. „Fizika“ je i u ovom sportu učinila svoje, visok-jak-i brz je postao neophodni uslov.

Svoj prvi ATP turnir osvojio je 2016, a pre Pariza uknjižio je još dva trofeja iz serije 250. Pobeda u Bersiju će se možda u budućnosti ocenjivati kao kamen međaš vrhunske karijere iz dva jaka razloga – u pitanju je bio Masters, i preko puta je bio Đoković. Osim što je skokom na 11. mesto ATP liste ovaj 22-godišnjak ostvario do sada najbolji plasman, otvorio je sebi mogućnost da kao druga rezerva nastupi i na završnom turniru u Londonu.

Svakom prigodom naglašava koliko voli Jermeniju, oženio se sa Veronikom Skliaevom kad je imao samo 20 godina. Navijač je Real Madrida i Majami Hitsa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari