Britanski premijer Gordon Braun posetio je juče vojnu bazu Masirin u Severnoj Irskoj koja je u subotu bila poprište napada u kojem su poginula dva britanska vojnika, a četiri osobe su teško ranjene. Predsednik vlade je održao sastanak sa lokalnim policijskim zvaničnicima koji vode istragu pokrenutu u cilju pronalaženja odgovornih za zločin, kao i s predstavnicima političkih stranaka. Tom prilikom Braun je naglasio da upad u kasarnu koja se nalazi nedaleko od Belfasta neće ugroziti stabilnost koalicione vlade u Severnoj Irskoj, koju predvode bivši rivali Piter Robinson, vođa Demokratske unionističke partije, i Martin Mekginis iz Šin Fejna.

Odgovornost za najnoviji napad preuzela je disidentska grupa Prava IRA, koja je formirana 1997. posle raskola u IRA. Policija i britanska obaveštajna služba MI5 saopštile su da ispituju alibije koje je navelo 200 poznatih republikanskih disidenata. Postoje osnovane sumnje da je najmanje deset ljudi učestvovalo u pripremi upada u kasarnu. Policijski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman izjavio je da je cilj napadača bio da usmrte najmanje šestoro ljudi. Napad u kojem su stradala dva pripadnika britanske vojske predstavlja prvu oružanu akciju protiv vojske u Severnoj Irskoj od 1997, kada je pripadnik IRA snajperom ubio britanskog oficira Stivena Restorika.

Pojedini analitičari i političari ocenjuju da najnoviji događaj može predstavljati nagoveštaj oživljavanja starih razmirica i nasilja u britanskom regionu poznatom po višedecenijskim sukobima između probritanskih protestanata i irskih katolika, zvanično okončanih 1998, kada su lideri Šin Fejna, političkog krila IRA, pristali da raspuste paramilitarne jedinice i odustanu od ujedinjenja s Republikom Irskom bez saglasnosti većine građana Severne Irske, uz zamenu za postepeno povlačenje britanskih trupa. Ipak, ima i onih koji tvrde da činjenica da su se predstavnici obeju zajednica okupili ispred crkve nedaleko od napadnute kasarne predstavlja odraz poboljšanja situacije u Severnoj Irskoj. Štaviše, analitičari smatraju da bi najnoviji dokaz trebalo da podstakne koalicione partnere u vladi da uspostave još čvršću saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari