Leskovačka Autobuska stanica Legas, jedno od najmodernijih zdanja na jugu Srbije, mesecima je zaokupljala pažnju javnosti zbog štrajka radnika koji nisu dozvoljavali otvaranje novih radnih mesta, jer su se bojali da neće biti para za njihove zarade, koje su poslednjih meseci dobijali kasnije nego što je bila uobičajna praksa.

– Sa sindikatom i štrajkačkim odborom postigli smo dogovor da se obustavi štrajk, a istovremeno sam dao nalog stručnim službama da se zabrani novo zapošljavanje – kaže Ivan Milovca, koji je od pre desetak dana novi direktor Autobuske stanice Legas.

U Legasu, koju je osnovao Fond za razvoj opštine Leskovac, trenutno je zaposleno 75 radnika, više nego što je potrebno, a nedeljama su radnici štrajkovali zbog najave prijema novih radnika i to isključivo prema partijskoj pripadnosti.

Prema odluci ranijeg opštinskog rukovodstva, trebalo je da se zaposli šestoro novih radnika, a štrajkački odbor je u više oštro intoniranih saopštenja isticao da će svojim telima braniti upravnu zgradu i da neće dozvoliti podelu novih rešenja.

Zanimljivo je da niko od sadašnjih radnika Legasa nije primljen redovnim putem, odnosno posle raspisanog oglasa ili konkursa, već po preporuci predsednika stranaka koji su, u podeli direktorskih mesta u javnim i javno-komunalnim preduzećima, imali prava da određuju ko će i pod kojim uslovima biti zaposlen u organizaciji čiji je osnivač lokalna samouprava. To pravilo je važilo i za Autobusku stanicu Legas, jednu od namodernijih u Srbiji.

Niko ne haje za konkurs

Iako je nepoštovanje institucije konkursa bilo javna tajna, po čemu Legas nije nikakav izuzetak, inspekcijski organi nisu ništa preduzimali da se protiv odgovornih preduzmu zakonske mere. Jedan od razloga sigurno su i ocene leskovačkih lokalnih funkcionera da je višegodišnja praksa zapošljavanja političkih istomišljenika formulisana u sporazumima stranaka koje su deo lokalne samouprave i da tu, bar sa stanovišta interesa stranaka, ništa nije nemoralno. Zbog toga se retko u Leskovcu, bar kada su u pitanju javna preduzeća, događalo da do radnog mesta dođe neko ko nije član neke od vladajućih stranaka, što su mnogi kritikovali, ali bez ikakvog efekta. Inače, iz budžeta leskovačke lokalne samouprava finansira se rad 1920 radnika zaposlenih u administraciji i javnim preduzećima, što je apsolutni rekord u Republici ako se zna da u ovom kraju živi nešto više od 160.000 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari