Strani mediji o protestima u Srbiji: Haotični sukobi na ulicama 1Foto: Beta/Milan Obradović

Američka agencija Asošiejted pres javila je da je policija i večeras bacala suzavac na demonstrante u Beogradu i da je nekoliko ljudi, uključujući neke opozicione lidere, povredjeno tokom haotičnih sukoba ispred Skupštine Srbije.

Drugog dana protesta zbog načina na koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić upravlja zdravstvenom krizom, navodi AP, policija je na konjima i u oklopnim vozilima intervenisala u centru grada da bi potisnula demonstrante, postavila kordone i sprečila masu da se vrati na plato ispred parlamenta.

U tekstu „Srpski lider odustao od policijskog časa u vreme nasilnih protesta“, AP navodi da scene podsećaju na eru pokojnog srpskog vladara Slobodana Miloševića 90-ih godina i dodaje da su tada često izbijali sukobi na antivladinim protestima.

„Pod očiglednim pritiskom od demonstranata, predsednik je danas odustao od namere da ponovo uvede policijski čas tokom predstojećeg vikenda, rekavši da mera ne može da bude primenjena bez proglašenja vanrednog stanja u zemlji“, navodi AP.

To medjutim nije sprečilo ljude, dodaje AP, da pale baklje i da bacaju kamenice dok pokušavaju da zauzmu zgradu parlamenta.

„Velika količina suzavca bačena je na nekoliko mesta. Neki demonstranti su prevrnuli kontejnere i zapalili ih u pokušaju da spreče policiju da ih potisne“, piše agencija.

Agencija dodaje da sukoba ima i u Novom Sadu.

Protivnici optužuju Vučića da je doprineo rastu broja umrlih i novozaraženih korona virusom pošto je ukinuo ranije restriktivne mere, navodi AP.

„Kažu da je on (Vučić) to uradio da bi učvrstio vlast posle parlamentarnih izbora 21. juna. On negira te tvrdnje“, stoji u tekstu.

Agencija podseća da su masovna okupljanja na fudbalskim i teniskim mečevima dozvoljena uprkos upozorenjima stručnjaka da bi to moglo da dovede do rasta broja zaraženih korona virusom, što se trenutno dešava u Srbiji.

Navodi se da je Vučić danas rekao da „strane obaveštajne službe stoje iza sinoćnih protesta desničarskih i profašističkih demonstranata“, i dodaje da nije precizirao na koje agencije je mislio.

Strani mediji o protestima u Srbiji: Haotični sukobi na ulicama 2
Foto: Beta/Dragan Gojić

Hina: Sukobi u Beogradu i Novom Sadu, Vučić optužio Hrvatsku

Druge večeri uzastopno došlo je u Beogradu do sukoba demonstranata i policije, koji su počeli posle najave o uvođenju policijskog časa, a dosad ima nekoliko desetaka ozleđenih na obe strane, javlja večeras hrvatska novinska agencije Hina.

Nekoliko hiljada demonstranata i večeras baca na policiju baklje, kamenje i plastične boce, skandirajući protiv predsednika Aleksandra Vučića, beleži Hina i dodaje da su tioku su protesti u Novom Sadu.

Uz uniformisanu policiju primetan je i veliki broj policajaca u civilu, prenosi agencija.

Hina piše da su u odvojenim napadima povredjeni  predsednici Pokreta slobodnih građana (PSG) i Dveri, Sergej Trifunović i Boško Obradović.

Agencija opisuje da je ispred Skupštine Srbije i na ulicama Beograda „nekoliko hiljada pristalica raznih političkih opcija, među kojima i pripadnici desničarskih i ekstremističkih grupa“.

Hina beleži da je Vučić na današnjoj konferenciji za medije, „braneći policiju, ocenio da su su jučerašnji protesti bili ‘najbrutalnije političko nasilje’, i da je cilj bio oslabiti Srbiju, u šta su, kako je ustvrdio, umešani regionalni i spoljni faktori“.

Vučić je, na pitanje „kako komentariše napade u hrvatskim medijima, rekao da su pisali ‘mnoge gadosti’ „, prebnosi Hina.

Dotaao se, piše dalje, i bivšeg HDZ-ovog ministra spoljnih poslova Davora Ive Stira i citirao njegov tekst da „problemi za nas počinju dolaskom Vučića na vlast“.

„Vučić je rekao da će pojedini političari iz Hrvatske i drugih zemalja podržati bilo koga, bez obzira kakvi su im stavovi, ako na taj način mogu pokušati nauditi Srbiji i njemu“, piše u izveštaju Hine.

Agencija zaključuje tekst da je Vučić „naveo da gadosti koje je pročitao u hrvatskim medijima pokazuju kolika je zainteresovanost i koordiniranost u akcijama i napadima na Srbiju“.

Nemački javni servis: Neredi na protestima u Beogradu

„Na protestima protiv najavljenog ponovnog uvođenja policijskog časa u Srbiji došlo je do nereda“, prenosi nemački javni servis ARD – Tagesšau: „Demonstranti u Beogradu sinoć su na policijske službenike bacali kamenje i svetleće rakete. Grupa demonstranata pokušala je da upadne u zgradu parlamenta. Policija je koristila suzavac. Nešto pre toga, predsednik Aleksandar Vučić najavio je policijski čas, koji će važiti od petka do ponedeljka“.

Strani mediji o protestima u Srbiji: Haotični sukobi na ulicama 3
Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Tagesšau navodi da su na protestima učestvovale hiljade ljudi, i vest ilustruje video snimcima na kojima se vidi trenutak kada policija koristeći palice masu ljudi tera da se udalji od vrata skupštine, kao i oblake suzavaca na platou ispred zgrade.

Takođe navodi da su demonstranti preko megafona pozvali Vučića da podnese ostavku. Podseća se i da je predsednikova stranka jasno pobedila na parlamentarnim izborima 21. juna. „Pre izbora je bio ukinut veći deo ograničenja uvedenih zbog pandemije, održavani su se sportski događaji s hiljadama gledalaca.“

Novi rekordni broj smrtnih slučajeva

„Međutim, broj novih smrtnih slučajeva od korona-virusa u ovoj balkanskoj državi nedavno je dostigao rekordno visok nivo. Neposredno pre najave policijskog časa, u roku od 24 sata zabeleženo je 13 smrtnih slučajeva – više nego ikad od kako je pandemija zahvatila i Srbiju. U početku nije bilo jasno da li bi novi policijski čas trebalo da važi samo u Beogradu ili u celoj zemlji. O tome će odlučiti vladin krizni tim, rekao je Vučić na konferenciji za novinare“, a prenosi nemački javni servis.

Prema rečima šefa države, u bolnicama se trenutno leči skoro 4.000 pacijenata obolelih od korone. „Niko ne može da izdrži te brojke. Ne želimo da ubijemo svoje lekare“, navodi tagesšau reči predsednika Srbije i potom piše da je „prošle nedelje vlada ponovo uvela različita ograničenja u nekoliko gradova“.

„Prema lokalnim medijima, situacija u Novom Pazaru na jugozapadu Srbije je posebno teška. Tamošnje bolnice su se žalile na veliku navalu pacijenata i nedostatak medicinske opreme“, piše na dalje ovom portalu.

„Prvi slučaj infekcije koronom u Srbiji je registrovan 6. marta. Od tada je u toj državi na Balkanu zabeleženo više od 16.700 infekcija i 330 smrtnih slučajeva. Vlada je još u martu uvela stroga ograničenja širom zemlje. Međutim, u junu su te mere ukinute. Kritičari kažu da je to učinjeno i zbog tada predstojećih parlamentarnih izbora“, završava Tagesšau.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari