Stručnjaci oživljavaju ''kameno selo'' 1Gostuša: Kameno selo u kome živi 60 ljudi, leti bude više Foto: Z. Panić

Projekat Fondacije“ Arhitekta Aleksandar Radović“ pod nazivom “Oživljavanje kamenog sela“ je jedan od 10 projekata koji će se realizovati u okviru programa Evropske priče o nasledju (European heritage stories).

Ovaj projekat realizuje se pod pokroviteljstvom Evropske komisije i Saveta Evrope. U fokusu projekta je održivi razvoj zajednica i sredina koje baštine prirodno i kulturno nasleđe.

Programom su predviđena predavanja, radionice, konferencije, panel diskusije, izložbe i štampanje publikacije. Cilj je efikasnija zaštita neobnovljivih i neizmerno vrednih resursa i uspostavljanje bolje medjunarodne saradnje – kaže upravnik Fondacije Elena Vasić Petrović.

Ovo je jedini odobreni projekat iz Srbije. Bilo je prijavljeno 80 projekata iz cele Evrope.

Ove godine je asfaltirana i preostala deonica puta do Gostuše čime je ovaj put u potpunosti asfaltiran. U Gostuši je pet kuća kategorisanih za seoski turizam.

Gostušu, udaljenu od Pirota tridesetak kilometara, zbog kamenih krovova i autentične arhitekture kuća od kamena, drveta i zemlje, zovu „kamenim selom“.

Studija zaštite sela Gostuša kraj Pirota koju su radile arhitekte-konzervatori Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš predvođene arhitektom Elenom Vasić Petrović je 2016. godine dobila nagradu Evropske komisije i panevropske mreže organizacija civilnog društva u oblasti nasledja „Evropa Nostra“.

U selu trenutno živi oko 60 ljudi, ali je leti bude i do 200, dolaze i turisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari